Устоличење митрополита у Цетињу док је света

Патријарх српски Порфирије поручио је да ће се до краја свијета митрополити црногорско-приморски устоличавати у Цетињском манастиру и да свако ко је Васојевић припада српском народу.„Устоличили смо митрополита како ваља и требује. Ви сте непристајањем на насиље спасили образ онима који су посегли за насиљем. Надам се да су многи међу њима препознали љубав и да су међу нама и да ће бити ту ујутру када ћемо у трон будимљанске епархије увести брата Методија“, казао је патријарх.

У бесједи након вечерње литургије у манастиру Ђурђеви ступови, гдје је стигао уочи устоличења епископа будимљанско-никшићког, патријарх Порфирије је рекао да овај скуп показује пуноћу наше Цркве, јединство и љубав која не може бити омеђена никаквим међама и државним границама.

Патријарх је истакао да се, иако су многи мислили да су Бога изгнали са овога простора, претходне године показало да је у овом народу жив Бог, прије свега кроз величанствене, човјекољубиве, миротворне и молитвене литије, које су свој почетак имале, управо у Беранама, што је пропраћено бурним аплаузом.

Патријарх је рекао да је жив Бог, јер је жива вјера народа и подсјетио да су значајни људи били поријеклом Васојевићи и да двије српске династије, Карађорђевићи и Обреновићи, потичу са ових простора.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је, обраћајући се патријарху Порфирију, казао је да он иде стопама Христа и Светог Саве који је пријем осам вјекова устоличио првог будимљанског епископа Јакова, наводећи да је та епископија светосавска имала благослов да живи пуних 450 година без прекида, док није запустјела због зулума турског и неслоге домаће.

Митрополит Јоаникије је подсјетио да је патријарх Арсеније покушао да обнови епископију, али да није у томе успио.

Дочек патријарха Порфирија испред Ђурђевих ступова - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021

„Ова светиња и народ који се окупљао чувао је вјеру и огањ живе хришћанске православне вјере и онда су дошла боља времена, онда је Гаврило Дожић успио да обнови ову епархију. Патријарх Павле је благословио обнову епархије, по предлогу Амфилохија прије двадесет године. И видите ваша светости она је обједињена, обновљена и подмлађена. Са великом радошћу вас очекује овај вјерни народ епархије будимљанском никшићке, који шири своја срца да вас загрли својом хришћанском љубављу и оданошћу“, казао је, између осталог, Јоаникије.

Јоаникије је захвалио патријарху што доноси мир и помирење.

„Да се измиримо са Богом, својом савјешћу и онда једни са другима, да превазиђемо наше подјеле, да препознамо једни друге као браћу у Христу“, нагласио је митрополит Јоаникије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *