Врата мог дома на Косову за мене су данас закључана

Патријарху српском Порфирију забрањен улазак на Косово и Метохију. Позив да се поштују основна права и слобода српског народа и његова Црква на Косово и Метохији.

Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија, који је по редовном програму требало да данас у поподневним часовима стигне у седиште Српске Православне Цркве, манастир Пећку Патријаршију, на административном прелазу Мердаре су зауставили органи власти у Приштини и саопштили да му је забрањен улазак у Покрајину.

Са становишта људских права и верских слобода било ког човека, оваква одлука је неразумна и апсолутно неприхватљива.

Патријарх апелује на оне факторе који имају реалну власт на Косову и Метохији да, у складу са њиховим прокламовањем људских права и слобода, на делу покажу да таквих основних права и слобода нису лишени српски народ и његова Црква. То значи да се, на подручју на коме имају пуну контролу, поглавару Српске Православне Цркве омогући богослужење у првом, актуелном и историјском седишту Српске Православне Цркве. То богослужење је молитва за сав свет, за све људе, а пре свега за локалну заједницу, за Србе и Албанце, за помирење и мир међу њима.

Патријарх зна да је српски народ, посебно на Косову и Метохији, са великим огорчењем примио ову вест, али апелује да се не дозволи да ова провокација постане изговор за даље угрожавање нашег народа и његових светиња. Патријарх неће оставити свој народ и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да се са њим заједно помоли Богу што пре буде могуће.

Његова светост лично се огласио и на совјој фејсбук страници:

„Као Патријарх, кренуо сам у прво и најважније седиште своје Цркве. Као свештеник, кренуо сам да будем са својим народом уочи најрадоснијег празника. Као грађанин, кренуо сам у своју кућу, у свој дом. Од тренутка када сам кренуо овим путем понављам: где год сам био ван Косова и Метохије, био сам у туђини. Једино сам на Косову и Метохији код своје куће. Данас су врата на мом дому за мене закључана и ја се молим Богу да откључа срца оних који су их затворили и да љубав Божића и рођења Спаситеља додирне ум и савест свих људи, написао је патријарх српски Порфирије поводом варварског потупка приштинских власти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *