„Војничке љубави заувек“ у Београду

Након освојиених 10 награда на фестивалима широм света документарни филм „Војничке љубави заувек“ биће премијерно приказан у Србији, Београду, сутра, 27. децемнра 2022. у 19 часова у свечаној сали биоскопа Југословенске кинотеке, у улици Узун Миркова бр.1.

Овај документарац рађен је  у продукцији ВФЦ Застава Филм и Оптимистиц филм, а дело је  награђиваног редитеља др Жељка Мирковића.

Филм Војничке љубави заувек представља ванвременска причу о трагању за љубављу и смислом живота, испричану кроз сведочанства истих јунака, младих војника пре 20 година и данас.

Не постоји Право време за Љубав.

Не постоји Право време за Породицу.

Право време, оно се не чека.

Право време… оно неће доћи …

Право време …зависи од нас…

… Право време… је увек ту…

Само слободно

Заплови и наћи ћеш га.”

-Војно филмски центар „Застава филм“ је поносан на чињеницу да је филм „Војничке љубави заувек“ до сада награђен на фестивалима у САД, Италији, Турској и Србији. То је прича о љубави и породици које чине темељ и представљају универзалну вредност сваког друштва. Ова филмска кућа 74 године производи филмска дела које су побрала многобројна међународна признања посебно у ранијем периоду уметничког стваралаштва тако да ово признање враћа Застава филм на старе стазе успеха што му даје и посебан значај – каже продуцент, директор ВФЦ Застава филма, пуковник Горан Иконић.

Редитељ Жељко Мирковић присећа се како је све почело.

-Пре 20 година након завршених основних студија филмске и тв режије, после основне обуке војни рок сам наставио у Застава филму. Убрзо смо продуцирали интимни документарни филм “Војничке љубави”. То је била ванвременска прича о мојим пријатељима са којима са служио први део војног рока. То су били младићи са различитим судбинама, из различитих крајева тадашње Југославије, непосредно након бомбардовања 1999.

Мирковић истиче да су ови младићи тада на јединствен начин преживљавали своје љубавне приче и маштали о будућности.

-Двадесет и више година касније, одлучио сам да потражим те момке са којима сам својевремено делио војнички хлеб и са којима смо направили филм “Војничке Љубави” и да направимо причу о њима и њиховим вредностима данас, после толико времена – појашњава редитељ, др Жељко Мирковић.

Продукција: ВФЦ Застава филм, Оптимистиц филм

Продуценти: Пуковник Горан Иконић, др Жељко Мирковић

Редитељ и сценариста: Др Жељко Мирковић

Директор фотографије: Жарко Пекез, Композитор: Дејан Илијић, Монтажер: Павле Никић

Трајање: 54 мин.

Zeljko Mirkovic, PhD
film director/producer
CEO, Optimistic film
www.optimisticfilm.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *