U Americi za letove više neće tražiti boarding pass

Nova tehnologija omogućava agentima da potvrde detalje o letu putnika jednostavnim skeniranjem njihove lične karte koju je izdao državni organ.

Čini se kao dovoljno jednostavan zahtev – budite spremni da pokažete službeniku Uprave za bezbednost saobraćaja (TSA) svoju kartu za ukrcavanje (boarding pass) i ličnu legitimaciju kada stigente do reda za pregledanje putnika na aerodromu. Pa ipak, ponekad kartu stavite u neki džep i u trenutku je ne možete pronaći. Ili ste odlučili da je savijete u novčanik i morate je tražtii nekoliko minuta. Možda je i na vašem telefonu – koji je u momentu zaključan.

Evo dobrih vesti za one od nas koji se osećaju kao da nikada ne možemo pronaći kartu baš onda kada nam je najpotrebnija. Na više od 100 aerodroma širom Sjedinjenih Država, putncii više neće morati da skeniraju svoju kartu za ukrcavanje pri prolasku obezbeđenja.

Na ovim mestima, TSA sada koristi tehnologiju provere identiteta akreditivima (CAT), sistem koji je elektronski povezan sa bazom podataka letova koji omogućava službenicima TSA da potvrde detalje o letu putnika, kao i da li su upisani u program pouzdanih putnika, kao što je TSA PreCheck, jednostavnim skeniranjem lične karte.

Putnici i dalje moraju da se čekiraju kod svoje avio-kompanije i dobiju kartu za ukrcavanje, bilo papirnu ili elektronsku, i i dalje moraju da skeniraju svoju kartu za ukrcavanje na kapiji kada se ukrcavaju na let.

Zbogom dosadni bording passovi: Uskoro će za sve biti dovoljan lični dokument

Da bi iskoristili prednosti CAT skeniranja, putnici stariji od 18 godina moraće da pokažu važeću identifikaciju, koja uključuje vozačku dozvolu (ne zaboravite da dokument mora da bude vrsta pravog ID-a od 2023.godine), američki pasoš ili karticu američkog pasoša, ličnu kartu Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država, ličnu kartu američkog trgovca (U.S. Merchant Mariner ID), Global Entry ili NEXUS karticu ili druge identifikacone dokumente koje je izdala vlada.

TSA je objavila listu svih aerodroma sa novim CAT sigurnosnim sistemima na svojoj veb stranici. Listu, koja se stalno ažurira, možete videti  ovde.

Eliminisanje potrebe za pokazivanjem karte za ukrcavanje je samo jedan od nekoliko načina na koje TSA čini bezbedonosni proces aerodroma jednostavnijim i bržim.

Bez kontrole tečnosti i laptopova?

Agencija je takođe nedavno predstavila nove rendgenske sisteme kompjuterizovane tomografije (CT) koji će na kraju omogućiti putnicima da zadrže tečnosti i laptopove u svom prtljagu, ubrzavajući često spore bezbedonosne linije. Četiri skenera su instalirana na aerodromu Lihue na ostrvu Kauai na Havajima, a agencija se nada da će početi sa postavljanjem i instaliranjem dodatnih skenera na aerodromima u Sjedinjenim Državama počevši od ovog leta.

„U budućnosti, cilj je da se laptopovi i 3-1-1 tečnosti drže unutar torbe tokom skrininga kontrone tačke“, naveo je TSA u svom objašnjenju „Kompjuterska tomografija“.

Dok čekamo da ova futuristička tehnologija signe na aerodrome, postoji nekoliko dodatnih mera koje putnici sada mogu da preduzmu kako bi skratili vreme čekanja. TSA PreCheck već omogućava putnicima da zadrže tečnosti i laptopove u svojim torbama za ručni prtljag i da nose cipele, štedeći dragocene minute u užurbanim redovima. Usluga košta 85 dolara za registraciju i 70 dolara za obnavljanje (članstvo traje pet godina).

Uskoro i prepoznavanje lica

Clear je još jedna opcija, iako se usluga trenutno nudi samo na nekoliko desetina aerodroma. Program omogućava putnicima da se prijave na određenim kioscima koristeći prepoznavanje lica i skeniranje otiska prsta, za razliku od pokazivanja lične karte na bezbedonosnim kontrolnim punktovima. Kada mašina uskladi vaš identitet sa propusnicom za ukrcavanje, agent će vas odvesti do prednjeg dela bezbedonosne linije. Članstvo košta 189 dolara godišnje, a možete se prijaviti na web stranici Clear-a.

Odabrani aerodromi u Sjedinjenim Državama takođe daju putnicima mogućnost da unapred rezervišu „brzi prolaz“ da bi krenuli ka prednjem delu bezbedonosne linije – besplatno.

Tekst/Izvor: Chicago Glasnik/Afar.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *