Умро отац Сиртакија и велики пријатељ Срба

Грчки композитор и политички активиста Микис Теодоракис преминуо је у 97. години. Светску славу стекао је захваљујући сиртакију који је написао за филм „Грк Зорба“. Одиграо је кључну улогу у подизању свести о глобалном положају Грчке током војне диктатуре крајем шездесетих и почетком седамдесетих година 20. века, а наш народ ће га памтити као великог пријатеља и организатора протеста протиб Југославије 1999. године.

Теодоракис на концерту на Акропољу, 2001. годинеМихаил Микис Теодоракис рођен је 29. јула 1925. године на острву Хиос у Грчкој. Од најраније младости фасциниран је музиком. Самоук је писао песме још као дете без икаквог инструмента.

У Пиргосу и Патрасу узимао је прве часове музике, а у Триполису је основао хор са којим је одржао први концерт када је имао 17 година. Студирао је музику у Атини, а касније у Паризу.

Теодоракисов опус креће се од узбудљивих песама заснованих на великим грчким песничким делима, од којих су многе деценијама левичарске химне, до симфонија и музике за филмска остварења. Аутор је више од 1.000 песама.

Компоновао је можда најпрепознатљивију грчку музику на међународном плану, сиртаки из филма Грк Зорба (1964), док су његове песме изводили познати уметници, попут „Битлса“ (The Honeymoon Song), Ширли Беси и Едит Пјаф.

Његова музика важан је део филмова „З“ (1969), који је освојио награду БАФТА за оригиналну музику, Федра (1962) и Серпико (1973), за који је номинован за Греми 1974. године.

За награду aмеричке Академије за дискографску уметност и науку Тедоракис је био номинован и за музику из филма Грк Зорба девет година раније.

Теодоракис је компоновао и Трилогију Маутхаузен, циклус арија са текстовима према песмама грчког песника Jаковоса Камбанелиса, који је преживео концентрациони логор Маутхаузен.

Као врло отворени политички активиста придружио се резервној јединици ЕЛАС-а, војном огранку левичарског Националног ослободилачког фронта (ЕАМ) током грчког отпора нацистичкој окупацији.

Током грчког грађанског рата је ухапшен, био у изгнанству на острву Икарији, а затим депортован на острво Макронисос, где је мучен.

У политици је заступао левичарске ставове и био противник војне хунте. 1990. изабран је за посланика грчког парламента на листи Нове демократије, странке умерене деснице, а касније је био министар (1990-1992) у влади Константиноса Мицотакиса.

Учествовао је на добротворном концерту у знак протеста против НАТО бомбардовања Југославије 1999. године.

У знак захвалности што је Српском народном позоришту поклонио права за извођење балета Грк Зорба проглашен је за почасног грађанина Новог Сада 2004. године.

Последњих година више пута је био у болници због здравствених проблема, а 2019. је подвргнут операцији срца ради уградње пејсмејкера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *