Лозовик најбоље село у Србији

Пише: Душан Марић

На јучерашњој завршној приредби традиционалне манифестације Сусрети села Србије, коју сваке године организује Културно просветна заједница Србије, за најбоље село у Србији у 2019. години проглашен је Лозовик из општине Велика Плана.

У конкуренцији села до 1.000 становника најбоља је Буковица (Краљево), док су друга и трећа награда припале Злакусу (Ужице) и Опланићу (Краљево).

Међу селима које имају између две и три хиљаде становника за најбоље у 2019. години проглашено је село Печењевце (Лесковац), друго је Банатско Аранђелово (Нови Кнежевац), а треће Фаркаждин (Зрењанин). Мрчајевци (Чачак) су најбоље међу селима које имају више од две а мање од три хиљаде житеља. Чачани су победили Српски Итебеј (Житиште) и Сараорце (Смедерево).

У конкуренцији села између 3.000 и 5.000 становника прву награду добило је Крњево (Велика Плана), другу Шимановци (Пећинци) и Лазарево (Зрењанин). Међу највећим селима Србије, која имају преко 5.000 становника, после апсолутног шампиона за ову годину Лозовика, најбољи су Бајмок (Суботица), Омољица (Панчево) и Ново Милошево (Нови Бечеј).

Добитници златне медаље Културно просветне заједнице Србије за допринос култури и животу на селу су КУД „Радица Ранковић“ из Лозовика (110 година постојања), КУД „Обилић“ из Крњева (50 година рада драмске секције), КУД „Радиша Поштић“ из Мрчајеваца (100 година рада), КУД „Искон“ из Шимановаца (10 година рада), Дом културе Банатско Ново Село (народни оркестар у којем свих 10 чланова имају завршену Музичку академију), еколошко удружење „Сачувајмо Дрину“ из Бадовинаца (чишћење обала Дрине од смећа), Удружење жена Црнобарке из Црне Баре код Богатића (стваралаштво жена у сеоској средини), Удружење жена Вредне руке из Српског Итебеја (стваралаштво жена у сеоској средини) и Тамбурашки оркестар из Сараораца (развој музике на селу).

Додељено је и 18 златних медаља за појединачни допринос квалитетнијем животу на селу. Међу награђенима су и Бора Отић, аутор емисије „Казање“ на ТВ Војводина, Снежана Симеуновић из Чалме, Неђо Топић из Банатског Новог Села, Звонко Павковић из Штипине, Славко Бродалић из Босута, Никола Божинов из Грачаца, Петар Коловић из Самаиле, Вељко Бојанић из Бачког Јарка и Златан Фехимовић из Новог Кнежевца.

Основна школа „Вук Караџић“ у Крњеву добила је посебну повељу поводом 240. година рада. Награђени су добили пехаре, медаље и плакете које су им уручили помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић, председник општине Велика Плана Игор Матковић, а у име Културно просветне заједнице Србије проф. др Зоран Аврамовић и Живорад Ајдачић.

У културно-уметничком програму учествовало је културно-уметничко друштво „Радица Ранковић“ из Лозовика, тамбурашки оркестар Сараорци, оркестар из Банатског Новог Села и певач Раде Јоровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *