Ukida se roming EU za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana

Uskoro se ukida roming zemalja Evropske unije za Zapadni Balkan, odnosno Hrvatsku, Srbiju, BiH i Makedoniju. To je predviđeno sporazum o romingu, prema kom će građani Srbije i pomenutih zemalja plaćati cene razgovora i korišćenja mobilnog interneta u EU kao u svoim zemljama, a sporazum bi trebao da zaživi tokom ove godine.

Ovu vest objavio je na Tviteru hrvatski saborski zastupnik Bojan Glavašević. On je istakao da je sporazum blizu realizacije.

„Danas je u Saboru održan odbor za evropske poslove, na kojem je državni sekretar Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali treba potpisati još par manjih sporazuma. Na pitanje kad bi to trebalo da se realizuje, odnosno stupi na snagu, rekla je – ove godine“, preneo je njene reči Glavašević.

U sporazum bi, prema Glavaševićevim rečima, trebalo da budu uključene sve zemlje Zapadnog Balkana koje su na bilo koji način uključene u proces pristupanja Evropskoj uniji. To je deo šire ideje o pristupnom procesu. Na tome se radilo još dok je Hrvatska predsedavala Evropskom unijom.

„Ideja je bila da se napravi modifikovani pristupni proces, odnosno da kad zemlje zadovolje određene kriterijume, njihovi građani već mogu da uživaju neke benefite i pre ulaska u Uniju“, rekao je Glavašević.

Na pitanje na koje će se sve cene odnositi sporazum, odnosno radi li se i o telefonskim razgovorima i internetu, Glavašević je odgovorio potvrdno.

„Ali, biće tu i zaštitna klauzula, koja će sprečiti da npr. neko iz Hrvatske uzme pretplatu u Srbiji pa plaća po nižim, dampinškim cenama“, rekao je Glavašević za hrvatski portal Indeks.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *