Годишње из Србије оде 16 000 младих

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је да се из Србије годишње у просеку исељава по 16.000 људи, чија је просечна старост 29 година и најавила другачију уписну политику на универзитетима, како би се она ускладила са стварним потребама тржишта рада.
Она је на Мегатренд форуму објаснила да једна петина исељеника има високо образовање, што доводи до додатног осиромашења у економском, фертилном, радном, интелектуалном и сваком другом погледу.
Како је саопштено, Ђукић Дејановић се позвала на истраживање по којем је 52 одсто анкетираних изјавило да би остало у земљи када би им се обезбедило запослење у струци. Исто истраживање, урађено у сарадњи са Министарством за просвету, науку и технолошки развој, показује да једна четвртина младих унапред планира одлазак из земље, независно од околности.
-Овај податак посебно је забрињавајући – указала је Ђукић Дејановић и поручила да мере Владе Србије зато морају бити окренуте суштинском побољшању услова живота младих људи.
Према њеним речима, међу мере које треба да зауставе одлив мозгова из Србије на првом месту спадају оне које обезбеђују политичку и економску стабилизацију, владавину права, смањење непотизма и корупције.
-Управљање миграцијама младог високообразованог становништва биће у наредном периоду један од приоритетних задатака Владе Србије – нагласила је Ђукић Дејановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *