Италијанска ремек-дела у Београду

У Народном музеју у Београду 7. марта биће свечано отворена ексклузивна италијанска изложба под називом „Бернинијева школа и римски барок“, која обухвата 55 ремек-дела из Палате Киђи у Аричи, граду близу Рима.

Изложба ће бити отворена до 26. маја, а организује се у години као српски национални музеј слави 175 година постојања. У овој 2019. обележава се и 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије, као и деценија стратешког партнерства Рима и Београда.

Реч је о изузетно репрезентативној колекцији барокне уметности која представља Рим као главно седиште њеног ширења и Ђован Лоренца Бернинија као једног од најзначајних барокних уметника уопште. На изложби ће бити представљена дела барокних мајстора међу којима су Пјетро да Кортона, Боргоњоне, Салватор Роза, Ђовани Батиста Гаули, Кавалијер д’Арпино, Ђачинто Ђимињани, Матија Прети, Андреа Поцо, као и француски и фламански уметници који су боравили у Риму тога доба.

Поред историјског, алегоријско-религиозног и митолошког сликарства, изложба нуди и примере различитих жанрова који су били омиљени клијентима тога доба: портрет, пејзаж и припремни нацрт за велике декоративне фреске. Колекција Палате у Аричи везана је за племићку породицу Киђи чије име носи, породицу банкара из Сијене која је била међу најзначајнијим у Риму у XVII веку, и у потпуности одсликава космополитску климу вечног града из тог периода.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *