У Вуковару пронађен српски документ стар три века

Зборник докумената вуковарске Српске православне црквене општине стар скоро три века, недавно је откривен приликом обнове Српског дома у Вуковару и представља један од најважнијих докумената о битисању српског народа на тим просторима.

Документи која су пронађена у богатој архиви Црквене општине датирају из прве половине 18. века, односно од 1732. до 1894. године.

„Један од најважнијих докумената, заправо и најинтересантнијих и који читаву причу везују и повезују у целину, је ово што се дешава ових дана, је обраћање тадашњег српског становништва надлежним институцијама и телима, тражење благослова за зидање храма. Дакле, након неколико година после тога, сазидан је храм и ми заправо овде имамо поново везање једне приче, целине српског дома и храма Светог Николаја“, каже Небојша Видовић, директор Српског дома у Вуковару.

Пронађени документи били су у веома лошем стању, слепљени, готово неупотребљиви. Из тог разлога била је неопходна рестаурација која је обављена у Архиву Војводине у Новом Саду.

„Ја сам баш срећан што је урађена нака врста фототипског издања, како би се, не само сачували документи, него и проширили у многе друге руке, јер кад видите нека документа у само једном оригиналном облику, то нешто значи…у принципу, није ни важно да ли је оригинал или копија, битно је да ви знате шта ту пише, а овде много тога пише, и то од 1732. до краја 19. века, који сведоче о постојању Срба на овим просторима“, каже Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.

Након рестаурације и штампања зборника докумената, преостаје истраживачки рад на њима, као и сама анализа самих докумената.

„Проналажење ових докумената се поклапа са 5 година од када сам пронашао овај зборник и резулат једног буквалног и метафоричког рударења у богатој архиви српске православне црквене Општине Вуковарске, где сам мало претраживајући архиву и стару архивску грађу, нећу рећи случајност, јер она не постоји, јер ваљда је тако Бог хтео да наиђем на овај вредан документ и зборник и споменик, и не знајући у оно време шта сам нашао“, каже Видовић.

Зборник је штампан у 152 примерка, а као издавача овог фототипског издања потписује се Српски дом из Вуковара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *