Mračna tajna „grčkog Golog otoka“

Iznad malog sela Asos, na severu ostrva Kefalonija, smeštena je tvrđava u kojoj je bio zatvor za političke neistomišljenike, ali i danas o tome Grci nerado govore 

Piše: Predrag T. Savić, advokat i pisac

На слици може бити: 2 особе, језеро и Стари мост

Asos (Assos) je prelepo, krajnje živopisno selo na severu ostrva Kefalonia, a tvrdjava iznad sela je najbolji primer kako Grci maestralno skrivaju „lošu prošlost“, tj. negativne činjenice iz svoje istorije. Tako baš nigde u Asosu nećete pročitati da je u toj impozatnoj tvrdjavi bio zatvor za političke neistomišljenike sličan Golom otoku, ili grčkom ostrvu Trikeruju, gde su bile zatočene žene!

На слици може бити: 1 особа и Стари мост

Van sezone u selu živi od 100 ljudi. A u srednjem veku je to bio značajan odbrambeni centar i regionalni glavni grad. Grad je doživeo procvat u vreme Venecijanske Republike, kada je bio pod njenim uticajem.

Venecija je bila najjača država u regionu od 1363 .do 1797. i zauzela je sve obalne zone. Kefalonija je osvojena 1500. godine, a 1593. počinje izgradnja ogromne tvrđave. Dužina odbrambenih zidova bila je dva kilometra i većina ih sačuvana i danas. Ta impozatne veličine tvrđava trebala je da preuzme odbranbenu ulogu obližnjeg zamka Sv.Đorđa, koji više nije bio dovoljan za zaštitu od Turske i pirata. Ali, zbog nerešivih problema sa snabdevanjem pijaćom vodom, to nikada nije postao efikasan vojni objekt.

На слици може бити: замак

Sto godina kasnije tvrđave je potpuno izgubila svoj strateški značaj. Od tada se najčešće koristi kao zatvor. Bio je to i u balkanskim ratovim.

Od 1947.godine i u doba gradjanskog rata tu je bio logor za političke protivnike. Zbog surovih uslova života, posebno nedostatka vode i bezobzirne stražararske službe veliki broj zatvorenika tu skončao u teškim mukama. I dok na ostrvu Trikeriju postoji jedna tabla veličine dvadesetak kvadratnih centimetara na kojoj piše da je tu bio surovi ženski logor, u Asosu nema baš naznaka o pistojanju logora. Na tu temu vam čak niko ništa neće reći! Zatvorske zgrade su porušene!

На слици може бити: 7 особа и људи који се пењу

Pokušaj da se u okviru tvrdjave uz pomoć Evropske komusije otvori Muzej, neslavno je prekunut. Izgradjene su zgrade, koje su sada devastirane. Niko živ neće vam dati odgovor da li se odustalo od projekta. I bez toga tvrdjava je velika turistička atrakcija.

Опис фотографије није доступан.

U njenon podnožju je mnogo hotela, restorana i malih plaža. Postoji dobar asfaltirani i popločan ukrasnim kamenom put do vrha brda i tvrdjave! Tu sa vrha tvrdjave najlepši je pogled na slikovite morske pejzaze i autentična naselja i obale. Posebna atrakcija je zalazak sunca.

На слици може бити: 4 особе, хоризнот и сумрак

На слици може бити: дрво

Fotografije: Predrag T. Savić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *