Последњи дубровачки госпар отишао у вечност

Миљенко Рељић, један од најпознатијих дубровачких адвоката, преминуо је у далекој Аустралији у 100-тој години живота.  У ову   земљу се са сином и супругом доселио августа 1991. године као политички емигрант, пише portalforum.rs.

Госпар Миљенко доживио је дубоку старост, али никад није клонуо ни духом ни тијелом, па је био врло активан до посљедњих дана свог живота, када је одлучио да због осјећаја слабости оде у болницу у Канбери, из које се нажалост није вратио.

Шетња Страдуном у Дубровнику 1943 године: Миљенко Рељић десно

Вијест о његовој смрти у далекој Аустралији погодила је велики број његових суграђана и у Дубровнику, али и пријатеља расељених широм свијета.

Старији Дубровчани још памте ситног човјека који са великом торбом у рукама свакодневно убрзано корача од своје куће на Порпорели до суда, гдје је четрдесетак година заступао многе суграђане.

Занимљиво је да је припадао посљедњој генерацији дубровачких госпара који су се изјашњавали Србима католичке вјере.  Био је унук доктора правних наука, индустријалца,  угледног добротвора и једног од најпознатијих и најбогатијих Дубровчана Мата Грацића.

Када је дошло до промјене власти у Дубровнику 1990. године, нашао се међу првим жртвама прогона. Наиме, адвокат Рељић је као предсједник легитимне ЈСДС (Југословенске самосталне демократске странке) дјеловао против разбијања Југославије. Био је гост на оснивачкој скупштини СДС у Требињу гдје је одржао говор, који је изазвао различита тумачења и реакције у Дубровнику.

Послије озбиљних пријетњи затражио је и добио политички азил у Аустралији. Из родног града је заувијек отишао августа 1991. године.

Био је врстан познавалац и свједок дубровачке историје. Кроз свој дуги живот упознао је многе великане, а посебно је истицао чињеницу да је његов ноно (дјед) Мато Грацић пријатељевао с највећим дубровачким драматургом Ивом Војновићем.

Најстарији дубровачки адвокат оставио је за собом сина, кћер, унука и унуку.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *