У Рачи ниче Дом ћирилице

Радови на изградњи првог Музеја ћирилице у региону теку предвиђеном динамиком и завршена је прва фаза градње објекта у Рачи код Бајине Баште који ће бити од великог значаја за очување спрског националног писма.

У децембру су окончани радови на комплетној реконструкцији зграде некадашње школе у Рачи и њеном претварању у објекат погодан за музејску делатност. Радове је у највећој мери финансирало Министарство културе Републике Србије, кроз програм „Градови у фокусу 2023”, којим је општини Бајина Башта за пројекат „Дом ћирилице” опредељено 17 милиона динара.

„Општина је обезбедила средства за припремне радове и финансирала израду неопходне пројектне документације. Уз грађевинске радове од подова, преко фасаде до замене крова и столарије на старом објекту урађене су и нове водоводне, канализационе и електроинсталације, уведено грејање, набављена опрема за дојаву пожара и заштиту од њега“, каже за Рину Синиша Спасојевић, руководилац пројекта „Дом ћирилице” и иницијатор бајинобаштанских активности на заштити и неговању ћирилице.

Foto: Rina

Пројектна документација за другу фазу радова је већ спремна, прибављене су све потребне дозволе и општина Бајина Башта је са овим пројектом конкурисала код Министарства културе за наставак финансијске подршке па би већ током 2024. године, поред објекта Музеја ћирилице, могао да буде изграђен амфитеатар, тематски парк са инфо-таблама и набављена потребна опрема за Музеј.

„Изградња првог српског Музеја ћирилице је почетна фаза у оквиру планиране целине Дома ћирилице у Рачи код Бајине Баште. Визија пројекта јесте да на основу вековне историје неговања и чувања српског писма у Рачи кроз труд калуђера преписивача, чување Мирослављевог јеванђеља у овом манастиру, као и већ предузетих многобројних активности у Бајиној Башти на заштити националног писма, Дом ћирилице буде нова културна институција с наменом да чува и негује ћирилицу, представља историјат и вредности нашег писма и да развија културу и туризам у овом делу Србији“, истиче Спасојевић.

План је да се у Музеју ћирилице кроз добро осмишљену сталну поставку представи историјат, развој, изузетна лепота и практичност српског писма, као и домети и значај Рачанске преписивачке школе, а да будући Дом ћирилице који ће расти око Музеја дâ нови допринос да ћирилице буде много више око нас.

„Жеља нам је да од овог Дома ћирилице дођемо до тога да свака српска кућа, ма где она била, буде истински дом ћирилице, а самим тим и чувар нашег идентитета, културе и историјског памћења. Са представницима више националних научних, културних и просветних институција смо договорили сарадњу у изради сталне поставке па ће стручњаци из области српског језика ускоро бити гости Бајине Баште како би упознали простор поставке и договорили наредне кораке. Планирамо да поставка у што већој мери буде прилагођена потребама савремених посетилаца и да уз коришћење најновијих технологија Музеј ћирилице буде, поред културне институције, и место привлачно за туристе, са посебним програмима окренутим деци и младима”, наводи Синиша Спасојевић.

Дом ћирилице је круна активности које се спроводе по питању очувања ћирилице у Бајиној Башти и он ће сигурно бити нови импулс који ће допринети трајном јачању капацитета културе и дугорочном развоју овог краја. Културна понуда Бајине Баште изградњом Дома ћирилице биће заступљена током целе године, а не као што је сада случај само приликом манифестација и догађаја који се организују.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *