Novčana pomoć za 230 slepe i slabovide dece

Organizaciji slepih iz Kruševca pomoć je uručila srpsko-američka humanitarna organizacija „Spasimo srpsku decu“

Srpsko-američka humanitarna organizacija „Spasimo srpsku decu“, koju je osnovao veliki srpski dobrotvor Miloš Šupica, je prethodnu 2023. godinu završila jednom akcijom na koju smo veoma ponosni, piše u dopisu koji nam je dostavio Predrag Karasović, PR menadžer ove organizacije.

„Na molbu Međuopštinske organizacije slepih iz Kruševca, koja postoji već 70 godina i okuplja više od 230 članova sa teritorije Rasinskog okruga, smo obezbedili materijalnu pomoć za slepu i slabovidu decu, kao i decu slepih osoba (članova Udruženja) kako bi i ove godine uz poklone i paketiće mogli da dočekaju Novu godinu. Iako to nisu mogli da vide, njihovi osmesi sa dodele poklona su nam govorili više od reči. Animirali smo i svoje prijatelje i saradnike, tako da će još jedna grupa američkih Srba donirati pomoć koja im je uručena povodom proslave dana svetog Save krajem januara“, navode iz organizacije „Spasimo srpsku decu“.

Već početkom februara ova humanitarna oganizacija nastavlja sa novim aktivnostima za pomoć slepim osobama na teritoriji Kruševca i okolnih opština.

„Pokrenućemo akciju da im se obezbedi škola u kojoj će slepa deca od kvalifikovanih i obučenih profesora moći da uče nove veštine, stiču nova znanja i da se nakon toga što je moguće više uključuju u aktivnosti svih nas koji vidimo. O svemu tome ćemo Vas uskoro obavestiti i biće nam drago ukoliko budete imali mogućnosti da nam se na neki način i priključite. Svako prema svom osećaju i mogućnostima“, ističe Predrag Karasović i dodaje:

„Niti on niti mi ostali članovi i saradnici organizacije se nismo štedeli i koristili smo svaku priliku da pomognemo svom srpskom narodu, ali i brojnim drugim narodima širom planete. I Vaša uloga u tome je bila nezamenljiva. Hvala Vam!“

Опис фотографије није доступан.Reč osnivača Miloša Šupice

Sretno smo dočekali i 2024. godinu u kojoj proslavljamo 30 godina postojanja i da smo zadovoljni svime do sada postignutim.

Od decembra prošle do januara ove  godine, uspeli smo da pomognemo pojedince i organizacije sa 9.000 dolara.

Pomogli smo veterane 549. motorizovane brigade pokojnog generala Delića da u tri grada proslave svoju slavu i to nam je bila najveća čast jer su se oni borili za srpstvo i slobodu srpskog naroda. One koji su uspeli da pobede NATO trupe u okviru kojih se nalazilo 19 najjačih sila sveta. To je bila jedna od najvećih bitaka za odbranu srpskog naroda, bitka atomskog doba. Bombe koje su padale u I i II sveskom ratu nisu bile ni približne onima koje su bacane na Kosovo i Metohiju i na druge teritorije bivše Jugoslavije. Velika je razlika između bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki i onih bačenih na Berlin i Beograd. Hvala našoj braći i sestrama koji su se borili protiv neprijatelja da odbrane srpski narod. Trebalo bi da ih slavimo i da se molimo za vjek vjekova, za one koji su preminuli i one koji su preživeli, jer su nas odbranili od nacističko-fašističke vojske.

Drugu pomoć koju smo poslali je takođe predstavljala veliku čast za nas  kada smo poslali pomoć u manastir Novi Stjenik u Homoljskim planinama. Tada smo pomogli monahinje koje su rešile da kupe kuću do grobnice svetog Jovana Krstitelja u Turskoj pored Egejskog mora. Trebala im je pomoć. za obnovu te male kuće. Ona ima najveći značaj u istoriji čovečanstva. Sada imamo mogućnost da kažemo da su Srbi kupili kuću u kojoj je rođen sveti Jovan. Sada ta kuća pripada monaštvu Srpske pravoslavne crkve. Monahinje mogu da idu da se tamo mole, a one pozivaju sve Srbe da tamo dođu i posete rodnu kuću svetog Jovana. To su nam poslale u pismu organizaciji Spasimo srpsku decu.

Finansijski smo pomogli samohranu majku sa detetom koje je otac napustio i pobegao u inostranstvo, gde je takođe napustio ženu sa detetom.

Takođe nam je bila velika čast da za srpski pravoslavni Božić pomognemo slepu decu koja su članovi organizacija slepih u Kruševcu. Bili smo obavešeni od njih da nemaju sponzore za pomoć za Novu godinu i Božić. Hteli smo da im damo malo veće poklone, a ne samo da ih izvedemo na ručak. Odredili smo da svakom detetu damo po 100 dolara. Sekretarica udruženja nam se zahvalila i poslala fotografije sa druženja na kojima su deca bila srećna jer su dobili pomoć od svoje braće i sestara iz Sjedinjenih Država. U isto vreme su i članovi organizacije „Lajf lajn“ čuli za to, javili su nam se i hteli su da daju pomoć od 1.300 dolara. Miloš Šupica je vodio razgovor sa Melani Sever koja radi za ovu organizaciju koja je pod patronatom Fondacije princeze Katarine i oni su se složili da i oni daju 1.300 dolara pomoći. Na spisku je bilo 25 dece od 5 do 15 godina- pola dečaka, pola devojčica. M. Sever je potvrdila da će oni dati taj iznos i da će obavestiti svoje kontakte u Beogradu. To su i uradili i onda su članovi iz Beograda kontaktirali Udruženje slepih i najavili da će dati 1.300 dolara za poklone.Posle su ponovo zvali i pitali udruženje da li mogu da dovedu svu decu na Kraljevski dvor na beograadskom Dedinju. U tom razgovoru sekretarica udruženja slepih im je rekla da će im biti teško da na tako dalek put povedu decu. Sledećeg dana su iz Fondacije Katarine Karađorđević javili da su oni pogrešno razumeli i da su mislili da su toj deci potrebne igračke. Izjavili su da oni njima ne mogu da daju novac, već da se igračke i pokloni mogu deliti u Beogradu. Osoba koja zastupa organizaciju Katarine Karađorđević je rekla da se nije razumela sa sekretaricom udruženja u Kruševcu. Uz to, igračke za decu bez vida ne znače isto kao deci koja vide. Poslata im je poruka da ako ne dođu na Dvor neće ništa dobiti i tako se ta pomoć nije ni dodelila.

Drugog dana je i Miloš Šupica dobio poziv od Melani Sever u kome mu je rekla da je ona pogrešno razumela, misleći da su deci potrebne igračke. Miloš se takođe začudio jer je sa Melani na englesom razgovarao da je udruženju potrebno 1.300 dolara za pomoć. Nikakve igračke nisu pominjani niti Milošu niti udruženju u Kruševcu. Tako da je njihova pomoć bila po sistemu „Pojeo vuk magarca“ i deca od Fonda princeze Katarine nisu ništa dobila. Miloš je odmah stupio u kontakt sa Radoslavom Rakovićem iz Srpske narodne odbrane (SNO) u Čikagu. On je odmah obećao da ako SNO ne bude želela da pomogne, on će lično pomoći. SNO je odmah rešio da pomogne sa 1.300 dolara. Ta pomoć bi trebalo da u Kruševac stigne po gospodinu Ćiriću, dopisniku novina SNO iz Kraljeva. Ćirić, koliko znamo, je pre tri dana bio u Kruševcu i odneo je te pare. Udruženje je rešilo da taj novac upotrebi za obnovu njihovog doma, pošto su Božić i Nova godina već prošli. Tzgrada je poklon slepima još od 1928. godine. I tako je SNO dala pomoć u dogovoru sa organizacijom.Spasimo srpsku decu. Smatramo da je to jednostavno božanstvena stvar da se pomogne slepoj deci. Ukoliko je iko zaslužuje, oni je zaslužuju.

Čućemo i u izjavi iz novina Sloboda u Čikagu šta se sve desilo i uradilo, ali možemo da kažemo da smo sretni svi koji smo mogli da pomognu toj deci. Deca su zahvalna svojoj braći na američkom kontinentu. Što se tiče odustajanja Fondacije princeze Katarine, to nam je žao. Poslali su nam pismo da su kupili igračke u Americi vredosti od 40.000 američkih dolara i da su ih poslali brodom. Taj novac koji je doniran organizaciji Lajf lajn poklonili su Srbi iz Čikaga i drugih delova Amerike da kupe igračke koje su uglavnom napravljene od plastike i drugih neodgovarajućih materijala. Lično to gledam kao bacanje para u bure bez dna. Takođe smatram da ako su već hteli da kupe igračke to su mogli da kupe u Srbiji i tako pomognu pojedincima u domovini. Ali, naravno, to nije moja dužnost da im kažem šta da rade, gde i od koga da kupuju.

Siguran sam da smatraju da su napravili dobar posao kada su donirali novac za kupovinu plastičnih igračaka za decu u Srbiji, koje će nakon prestanka njihovog korišćenja zagaditi zemlju u Otadžbini. Ali, i to nije do mene da nekome kažem šta treba da kupe za te njihove pare koje su braća Srbi zaradili u Čikagu i drugim gradovima Amerike. Ali, tako ti je kako ti je, kako je govorio pokojni patrijarh Pavle. Naravno, to je običaj među nama. Ako ti nećeš da radiš šta ja hoću, neću da učestvujem sa tobom.

Naslovna fotografija: Sa dodele novčane pomoći organizacije „Spasimo srpsku decu“ slepoj i slabovidoj deci iz Kruševca

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *