Milojevu školu stripa hvale i stranci

Poznati valjevski i srpski slikar Miloje Mitrović svoje slikarstvo posvetio je i podredio deci, čak  kad stvara ne odvaja se od mališana, a od nedavno ih uči da budu i strip-crtači u školi koju uspešno vodi u OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu.

Portal “Tamo daleko” nedavno je objavio priču sa ovim umetnikom pod naslovom “Vozači, usporite pord škole Milojeve zebre vas mole!”, sa fotgorafijama na kojima se vidi kako crta crno-bele životinje na pešakm prelazima, naravno zajedno sa decom. Ova svojevrsna akcija za bezbednost školaraca prilikom prelaska ulice, dobila je veliki publicitet širom Srbije, ali i izvan granica naše zemlje.

Miloje kao vrsni pedagog, kako primećuje, Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti, ”redak je primer posvećenosti profesora i đaka, negovanju devete umetnosti, kao specifične forme likovnog izražavanja”.

-Miloje zaista na pažljivim pedagoškim metodama i osobenim pristupom podstiče dečiju zainteresovanost za strip, a izučavanjem različitih tehnika crtanja đaci otkrivaju nove dimenzije i mogućnosti u okviru likovnog pripovedanja. Poznato je da se strip zasniva na pripovedanju u povezanim slikama i da objedinjuje više aspekata i formi umetničkog izražavanja, tako da predstavlja jedinstven spoj nekih tehnika slikarstva, književnosti i filma. Celina u kojoj se stapaju vizuelno i literarno, za decu je izazovna i otkriva mnogo o njihovom razmišljanju, raspoloženjima i shvatanju sveta u kome živimo – kaže Aleksandra Tanić.

Jedna od retkih škola stripa u Srbiji, sa ponosom ističe Miloje Mitrović, već daje rezultate, a đaci na regionalnim, republičim i medjunarodnim takmičenjima redovno se vraćaju sa nagradama. Na Međunarodnom salonu stripa u Studentskom kulturnom centru Beograda i Međunarodnom festivalu humora i satire u Kruševcu, osvajaju specijalne nagrade. Učestvovali su na Republičkom likovnom konkursu „Srpska narodna bajka u stripu“, regionalnim konkursima „Osmehni se zdravo“ i „Oktobar, mesec zdrave ishrane“ u organizaciji valjevskog Zavoda za javno zdravlje.

-Značajne nagrade i priznanja, pozitivne reakcije i pohvale od čuvenih domaćih i stranih crtača, veliki su podstrek za profesora Mitrovića i đake ove škole da u maloj sredini u kojoj stvaraju, puste veliki glas koji će se još više čuti širom granica naše zemlje – ubeđena je Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti iz Valjeva .

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *