Од данас и расејање има своју библиотеку

Данас је званично отпочео пројекат „Библиотека српске дијаспоре“ подржан од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, који спроводи Фонд дијаспора за матицу. Библиотека представља националну и културну институцију са циљем да се у њој нађе највећи број дела аутора из српског расејања, различитих жанрова, као и дела аутора из матице која се тичу свеукупних односа матице и расејања.

Библиотека српске дијаспоре је осмишљена као жижа, укрштање и јединствени центар који настоји да значајно допринесе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре кроз чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета.

Аутори или познаваоци стваралаштва српског расејања, издавачке куће, појединци могу допринети бази уношењем података о публикацијама, како би се исте нашле у колекцији Библиотеке.

Дигитална платформа библиотеке налази се на линку где можете на једноставан начин попунити формулар за унос података и дати свој допринос овом пројекту, где ће бити обухваћен књижни фонд састављен од дела аутора из српске дијаспоре и дела о српској дијаспори издата у дијаспори или у матици.

Библиотека ће бити доступна свим заинтересованим лицима, грађанима, студентима, истраживачима, удружењима, институцијама и предузећима на коришћење.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону препознала је значај ове идеје и путем пројекта финансијски подржала развој дигиталне базе и најширу промоцију ове идеје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *