Српска светиња стара најмање 11 векова

Најстарија очувана црква у Србији – Петрова црква – постоји, претпоставља се, барем једанаест векова.

Археолошким истраживањима утврђено је да су на њеном месту вршени религијски обреди пре чак два и по миленијума. Под црквом је нађена богата гробница илирског поглавице из V века п. н. е. у зидове цркве узидани су римски надгробни споменици, а ранохришћанска богомоља, подигнута у VI веку, је вероватно одредила каснији изглед цркве.
Слика може припадати споменик и напољуНе зна се поуздано време подизања Петрове цркве. Први писани помен датира из 1020. године.
Тесно је везана за живот и дело Стефана Немање. Била је седиште живота немањићке Србије до изградње Жиче и Студенице.
У овој цркви је Стефан Немања крштен по православном обреду. Ту је сазван државно црквени сабор на ком је осуђена богумилска јерес. Свети Сава је 1219. је одредио цркву Светог Петра за седиште Рашке епископије.
Слика може припадати 2 особе и у затвореном
Невелика споља, црква изгледа још мања изнутра, притешњена масивним зидовима. Скоро је без иједног правог угла, са необичном основом и неколико доградњи. Споља је она неправилно осмоугаона. Мала вратанца на западној страни, кроз која се улази, уз неколико узаних прозора једино су осветљење. Изнад средишњег простора постоји узана галерија потковичастог облика.
Слика може припадати споменик и напољуДанас цркву краси тек неколико преосталих фресака. Најстарије су из прве половине IX века у куполи а сачувано је неколико слојева живописа.
Окружена је масивним и скоро униформним надгробним споменицима из периода од XVI до XIX века. Петрова цркве је, заједно са тврђавом Рас и манастирима Сопоћани и Ђурђеви ступови на UNESCO-вој листи светске културне баштине.
Слика може припадати споменик

Текст и фотографије: Драгана Девић (Фејсбук)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *