Туга од Бргула до Денвера

IN MEMOARIAM- НЕВЕН СТАНИШИЋ

Бргуљаци расути по бијелом свијету тугу тугују и не могу да вјерују да их је напустио невини Невен Станишић и да се преселио у Рајске висине у неки небески Рајски цвијетњак. И сада из Рајских висина посматра своје Бргуле и у њима дједа Данила и баку Росу, њихову нову кућу, коју саградише задњих неколико година.

Саградише Бргуљаци, Шикуљаци и Чамовљаци, расути по бијелом свијету, и малу црквицу Св. Пантелјемона на локалитету Јапије, чија звона данас тужно зазвонише. Сви свјетски и домаћи медији, 22. мрата 2021. године објавише вијест о страдању десет особа у америчкој држави Колорадо. Прва жртва овог масакра је невино, бргуљско дијете Невен Станишић.

Српска прсавославна цркв у Денверу

Када је завршио посао и оправио машину за печење кафе у једном супермаркету, сјео је у свој пословни комби и намјеравао кренути на другу локацију да нешта оправља. У том моменту један помахнитали терориста пуца на њега а затим на осталих девет невиних људи и жена.

У вихору овог задњег несретног рата, Невенови родитељи, Радмило и Мирјана морали су напустити своја огњишта. Радмило Бргуле код Вареша, а Мирјана Зимчу код Високог. У Бијељини су се упознали у вјенчали 1997. године да би 1998. године, кренули у бијели свијет у Америку у град Денвер у државу Колорадо, гдје су већ имали своје родбине. Ту изродише Невена и Николину.

Невен је израстао у кршног делију, завршио срењу школу а отац Радмило га уведе у посао одржавања кафе-машина и других електро уређаја по америчким продавницама. И када је било све у узлазној линији, када су се почели да кују планове за повратак у завичај, зла рука узе Невену млади живот и прекину недосањане снове.

Невенов дјед Данило, иначе зидар по занимању, саградио је лепу кућу у Јањи код Бијељиуне, а још једну прошле године у Бргулама, надајући се Невену и још деветеро других унучади. Прије три године Невен је у Бргулама провео неколико дана и био је одушевљен свим оним што пружају чари Звијезде планине. И како рече прота Радован Петровић из Денвера, Невен је био изванредно дијете, које се у овом времену ријетко среће. По много чему у овим тешким временима, био је изнад просјека у позитивном смислу у односу на своју генерацију.

Никада се у животу није никоме ништа на жао учинио, умиљато и блажено дијете, васпитавано у патријахалном духу. Посједовао је оне карактерне особине које су се његовале и у Бргулама и у Зимчи, гдје су увијек више цијенило поштење од богаства.

И док ово данас пишем Невена сахрањују у Америци у држави Колорадо у граду Денверу. У исто вријеме тужно су зазвонила црквена звона мале цркве Св. Пантелејмона у Бргулама и Спске православне цркве у Денверу које су удаљене једна од друге 9115 километара.

Драги наш Невене, почивај у миру и нека ти Господ Бог подари Рајски цвијетњак у Рајским висинама. Душа ти се Раја нагледала као Земља Сунца и Мјесеца!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *