Napitak čisti jetru, bubrege i žuč

Napitak od jabuke, cvekle i šargarepe toliko je hranljiv da može potpuno zameniti vaš uobičajeni doručak, a čisti vašu jetru, bubrege i žuč.

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama. Jabuke su od davnina poznate kao lek i izreka da jedna jabuka dnevno čuva zdravlje nije bez osnova. Stručnjaci su analizirali hemijski sastav ove voćke i utvrdili da su njene fitohemikalije sredstvo protiv najmanje tri vrste karcinoma – pluća, debelog creva i jetre.

Bogate su vitaminima A i C, vitaminima B grupe i riboflavinom i imaju visok udeo dve fitohemijske supstance: pektina, koji olakšava peristaltiku creva i smanjuje apsorpciju šećera, ali i bora, koji čuva zdravlje kostiju i nervnog sistema.

Zahvaljujući svom sastavu jabuka ima detoksikacijsko, antiseptično i protivupalno dejstvo, snižava holesterol u krvi i stimuliše rad jetre. Šargarepa ima antioksidativno, antibakterijsko i protivtumorsko delovanje, štiti arterije i deluje kao ekspektorans pa olakšava izlučivanje sekreta iz pluća.

Antioksidativno delovanje šargarepe potiče od karotenoida, koji smanjuju rizik za razvoj tumora, štite od bolesti srca i vaskularnog sistema, a uz to podstiču mentalne funkcije. Važan sastojak ovog napitka je i cvekla, koja ima antibakterijsko, antioksidativno i laksativno delovanje. Obiluje vitaminom A i betainom – enzimom koji hrani i jača jetru i žuč. Uz to, cvekla je odličan izvor kalijuma i deluje kao čistač jetre, bubrega i žuči.

SASTOJCI (za jednu čašu )

  • 2 cele cvekle
  • 2 šargarepe
  • 2 jabuke

PRIPREMA

U blender stavite kuvanu cveklu, sveže šargarepe i jabuke, i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Možete dodati malo vode, biljnog mleka ili kockice leda ukoliko je pretoplo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *