Српска деца из Пакраца видела Београд

Група од двадесетпеторо српске деце основношколског узраста из Пакраца и околине Крњака из  Р. Хрватске провела је у Београду четири дана. Посетили су  Председништво Републике Србије где су разговарали са председником Александром Вучићем, Скупштину Града Београда, Народну скупштину Републике Србије и Министарство спољних послова чија је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у оквиру редовних активности организовала ову посету.

ДРАГА УСПОМЕНА: Испред Споменика кнезу Михајлу

Гости Министарства спољних послова и Београда су већином била деца повратника припадника српске националне мањине који су у току операција „Бљесак и „Олуја“ били приморани да напусте своје домове. Данас су ова деца активна у српској заједници, углавном похађају додатну наставу српског језика и културе и веронауку и учествују у раду српских удружења СКД „Просвјета“ и Вијећа српске националне мањине. У пратњи деце били су и председници Вијећа српске националне мањине из Пакраца Никола Ивановић и из Крњака Дејан Михајловић.

Малишанима се највише допало то што су упознали председника Србије и што су се са њим фотографисали, а новинарима су рекли  и да се радују што су обишли зграду Председништва, док им је „водич” био генерални секретар председника, Никола Селаковић.

Посете институцијама су већином пратили престонички медији, али мање је познато да су децу у Дому народне скупштине Републике Србије поздравили посланици у току заседања,  и да су мали гости у пратњи домаћина потпредседника НС Верољуба Арсића добили прилику да за говорницом у Малој сали Парламента предложе и гласају „нове законе“.

У току обиласка Београдске тврђаве, Дечји културни центар приказао је део едукативног програма „Београд кроз векове“ у оквиру којег су српска деца из Хрватске „имала сусрете“ са историјским личностима: кнезом Михаилом Обреновићем, Кнегињом Милицом и Карађорђевим устаником Остојом Кондом.

Код Деспотове куле и капије кнегиња Милица је деци открила какав је положај Србија имала у сложеним међународним политичким приликама после Косовког боја и како је њен син Деспот Стефан Лазаревић учинио Београд престоним градом.

Код Карађорђеве капије устаник Остоја Конда је младим гостима дочарао како је 1806. године учествовао у ослобађању Београдске тврђаве и надмудрио турску стражу омогућивши својим саборцима предвођеним Узун Мирком Апостоловићем да продру у тврђаву.

ОДУШЕВЉЕНИ МАРАКАНОМ: Деца из Пакраца на стадиону Звезде

Код Спомен обележја предаје кључева Кнез Михаило Обреновић је гостима испричао о догађајима на Чукур чесми, успешној дипломатској мисији која је уследила након турског бомбардовања Београда и о предаји кључева Београда, Шапца, Кладова, Смедерева, Соко града која се одиграла 1867. године.

У Народној библиотеци прошетали су „путем знања“ и између осталог посетили легате Милоша Црњанског и Милана Ракића, али и добили јединствену прилику да се лабораторији за конзервацију упознају са начином на који се „књиге лече“.

С обзиром на то да је већинска жеља младих гостију била да посете стадион ФК „Црвена звезда“ – стадион „Рајко Митић“, обилазак Маракане је организован последњег, четвртог дана.

У групи је, међутим, био само један навијач ФК „Партизан“ који је био довољно одважан да призна да је мањина. На предлог Председника Србије Александра Вучића Стефанова храброст је посебно награђена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *