Протине белешке над кивотом Светог Нектарија

„Ово ми је двадесети долазак овде“, прозборио је тихо, као себи у браду, док смо се око њега тискали с прегршт питања и молби. Свак је дошао, народски речено, „с неком муком“. Лично, или је са ближњим дели… Стрпљиво је слушао, штедро делећи своје знање о Светом Нектарију Егинском, славном чудотворцу са острва братске нам Грчке.

Молитва крај моштију заједничка, али је и сваком вапијућем читао понаособ, крепећи и тешећи… Прота Ненад Андрић с пословичном пастирском бригом и марљивошћу путописца, слушао је и бележио казивања стотина и стотина ходочасника, који су под његовим духовним вођством походили манастир Свете Тројице на Егини, старца Нектарија Виталиса у цркви са именом небеског му покровитеља у Камаризи и друге светиње. Бележио и радовао се писмима, која би убрзо по поклоњењу светитељу уследила. Уз неизмерна благодарја за узнесене молитве, поуке и духовне песме, којима су сати у аутобусу испуњавани, писма проти Андрићу казивала су нова чуда. Бездетни парови бивали су наследницима обрадовани, док су разним облицима канцера опхрвани славили почетак новог живота, упркос нимало оптимистичним прогнозама лекара.

У славу Божју и дивног угодника Светог Нектарија, исписиване су нове странице књига „У сретање Светом Нектарију егинском чудотворцу“, чије су промоције све сале широм Србије  до последњег педља испуњавале. Књига, које су, у времену моћних маркетиншких кампања у издаваштву, „саме“ налазиле пут до читалаца, непосредношћу и истинитошћу садржаја. Налазиле и отварале путеве ка кивоту Светог Нектарија, где се благодат Божја непрестано и обилно излива.

Писана реч ми је блиска… Али, и за најскромније слово о овом сведочанству о чудима Божјим, која свакодневно недре молитве Светог Нектарија, као да речи немам довољно. Јер, оно што ми се у души збивало током путовања и што се сада збива док ишчекујемо допуњено издање књиге, не умем у речи да сместим. Тек да благодарим и помолим се… Да нас боготражитељски путеви у дом Светог Нектарија поведу и да прота Ненад из дана у дан наша нова сретања и светитељева чудеса исписује.

Текст: Јадранка Јанковић

 

Нова поклоничка путовања

Ваљевски прота Ненад Андрић иначе путује са поклоничко-туристичком агенцијом „Егина травел“ чији је оснивач његова супруга протиница Катарина Андрић. Сви они који желе да се упознају са понудом ове занимљиве туристичке агенције могу да то ураде посетом веб сајту www.eginatravel.rs, да се лично информишу упитом на мејл: eginatravel@gmail.com или да окрену број телефона +381646492070. Следеће поклоничко путовање на Егину планирано је од  21. до 23. марта 2019. године, а потом и за 1. мај године пред нама.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *