Италијански споменик српском лекару

У далеком Виндзору у Канади и званично је откривен величанствен спменик српском лекару Лазару Јовановићу, који су у знак сећања на овог хуманог и великог човека подигли Италијани који живе у овом канадском граду.

Фотографија корисника Pero KovačevićНа овом десет метара високом торњу-светионику, који се налази на расксници улица Ерие и Парент, готово у самом центру града, од сада се вијори и српска тробојка, поред заставе Италије, Канаде и Виндзора. Свечаном откривању споменика  присуствовали су, како нам јавља Перо Ковачевић, познати српски активиста из Виндзора, италијански амбасадор из Отаве, италијански и српски конзул из Торонта, мајор града и велики број гостију из Виндзора и провинције. Овај изузетан догађај за српску и италијанску заједницу увеличала су два црквена хора, Свети Димитрије и Грачаница, српски фолклорни ансамбл Опанак, Академија српског фолклора Бата Марчетић из Торонта и чланови Српске школе Никола Тесла при Парохији Света Петка из Лејкшора. 

Др Лазар Јовановић у Виндзор је дошао далеке 1949. године са дипломом лекара, коју је стекао у Италији и за кратко време својим понашањем и радом на себе скренуо пажњу, побрао симпатије и поштовање  великог броја људи. Радио је у градској болници, а после радног времена у својој ординацији у коју су пацијенти долазили као у своју. Све док и последњем не би пржио помоћ др Лазаревић не би ишао кући, а често је ишао и у посете болесницима, делио бесплатно лекове онима који нису могли да плате.

Фотографија корисника Pero Kovačević
И СРПСКА ТРОБОЈКА У ВИНДЗОРУ: Споменик др Лазару Јовановићу висок је десет метара

Све је то остало посебно упамћено међу Италијанима, који су га волели и због тога што је говорио њиховим језиком, а орднинација му се налазила у делу града познатом као Мала Италија. После пола века рада др Јовановић је пензионисан, а како по канадским законима више није могао да ради преселио се у Тексас где није било ограничења у погледу старости лекара.  Дирљив је био опроштај и растанак др Јовановића са својим пацијентима Италијанима. Њих око четири стотине приредило му је величанствен испраћај.

Поред свих обавеза овај изузетни човек посветио се и срспкој заједници и један је од најзаслужнијих за подизање цркве Грачаница. Умро је у Тексасу у 92. години живота, али сећања на њега и његово дело нису избледела иако је од његове смрти прошло скоро 14 година о чему сведочи и споменик подигнут још крајем прошле године. Вест о томе први је објавио Бранко Малешевић (Илустрована политика) утор више књига о виндзорским Србима, шахиата и фотограф, који данас у Виндзору проводи мирне пензионерске дане.

„Споменик са великим хронометром на свакој од четири стране симболично представља трајност цећања на др Лазара Јовановића. Овај несвакидашњи чин једне етничке заједнице да подигне споменик припаднику друге заједнице, довољно говори колико је овде реч о искреној захвалности као и величини дела човека којем је посвећен овај споменик“, записао је Малешевић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *