U vaskrslom manastiru Nemanjića liturgiju služilo 120 sveštenika

Vladika Hrizostom služio je u manastiru Sveta Trojica u Vozući kod Zavidovića (FBiH) svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje oko 120 sveštenika iz Mitropolije dabrobosanske i prisustvo velikog broja stanovnika iz ovog predratnog etničkog srpskog prostora.

Služen je parastos za stradale u Drugom svetskom ratu, među kojima i su i sveštenomučenici dabrobosanski postradali od ustaša 1941 -1945. godine i, kako je najavljeno ovim sveeparhijskim saborom, „bezbožnika posle 1945.godine”.

-Među Svetim dabrobosanskim mučenicima je i vozućki sveštenik Jovan Zečević, koji je postradao u logoru 1941. NJega je SPC proglasila za sveštenomučenika i ubrojala u sveštenomučenike dabrobosanske – rekao je vladika Hrizostom, dodavši da je za Sveeparhijski sabor odabran „vaskrsli“ manastir u Vozući kao simbol stradanja, ali i vaskrsenja i opstanka pravoslavlja u zeničkoj regiji, sa koje je samo u poslednjem otadžbinskom ratu proterano više od 40 hiljada Srba.

Jovan  Zečević rođen je 1895. godine u tada Bosanskom Novom, završio je Bogosloviju u Sarajevu, a zbog pripadnosti grupi Gavrila Principa su ga austrijske vlasti osudile na četvorogodišnju robiju teške tamnice koju je izdržao kao gimnazijalac. Rukopoložen je za đakona i sveštenika 1922. godine, 1941.godine su ga ustaše uhapsile u Zavidovićima, odakle je odveden sa još 19 Srba, mahom predstavnika sokolskih društava, u teretnom vagonu u Koprivnicu, a odatle u nepoznatom pravcu i njegova daljna sudbina je nepoznata.

Parastos je služen i za 459 poginulih i nestalih boraca VRS i civila stradalih u septembru 1995. godine prilikom pada Vozuće u ruke Armije BiH.

-Poslednje masovno stradanje Srba iz Vozuće bilo je nakon ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda „El mudžahedin“, NATO bombardovanja i njihovih jedinica za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta UN mirovnih snaga. Posledice te ofanzive su spaljenih 30 srpskih sela, proterivanje 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, a od 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, za više od stotinu sudbina je još nepoznata – rekao je predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju Zoran Blagojević.

Manastir Vozućica je prema narodnom predanju zadužbina srpskog kralja Dragutina Nemanjića iz 14. veka, sa burnom i teškom istorijom. Rušen je i skrnavljen, pa obnavljan više puta. Poslednji put 2015. godine, a najzaslužnijeg za obnovu je protojerej stavvrofor Zoran Živković, koga je mitropolit Hrizostom odlikovao zlatnim Ordenom Svetog Petra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *