Данска затвара школе за основце

Данска влада због наглог скока броја заражених корона вирусом, посебно новим сојем омикрон, поново уводи ограничење и мере за сузбијање заразе уочи предстојећих божићних празника. Ово је и покушај да се преостали део становништва подстакне на вакцинацију, укључујући и децу од пет до 11 година, а они који су вакцинисани да приме трећу дозу.

Мере нису драстичне као што је то био случај прошле године, када је данско друштво било потпуно затворено од Божића до Васкрса, а неке мере су остале чак до септембра ове године. Садашње се односе на затварање ноћног живота, увођење онлајн наставе за основце и забрану концерта на којима стоји више од 50 људи. Ова ограничења подржало је неколико водећих партија у Фолкетингу.

-Кад смо кренули у јесен, били смо спремни да ће се зараза повећати, да ће, нажалост, више људи бити хоспитализовано. Знали смо за тај ризик, и то решавамо то пре свега повећањем напора за вакцинацију – изјавила је вечерас премијерка Мете Фредериксен.

Нове мере резултат су пре свега наглог скока оболелих од варијанте омикрона па је Епидемијска комисија препоручила да се активност у друштву смањи.

Морамо да вакцинишемо и децу: Премијерка Мете Фредериксен

-Очекујемо још више заражених, више оболелих и самим тим потенцијално више болничких пацијената. Дакле, нова варијанта такође укључује значајан ризик од критичног преоптерећења здравствених капацитета и зато смо морали хитно да делујемо. Иако је број заражених порастао последњих недеља ситуација би била још много тежа да се није толико Данаца вакцинисало – истакла је Мете Фредериксен.

Једно од поменутих ограничења било је да школска деца од 15. децембра иду уместо у школу пред компјутере. Влада жели да се што више деце вакцинише пре повратка у школске клупе 5. јануара.

На Статенс серум институту (ССИ ) се сада фокусирају на варијанту омикрон, којај према Хенрику Улуму, директору ове устснове врло непријатна, има много мутација и за кратко време проширила по целом свету.

У Данској је до сада забележено 577 случајева заражених Омикроном, 158 последњих дана. Посебно нагли скок је забележен у Копенхагену.

-Нажалост, те бројке тренутно прате математичку криву, тако да видите удвостручење за два дана. То је брже повећање него што смо видели код неких других иначе непријатних варијанти које смо видели раније у епидемија – рекао је Хенрик Улум.

Доста се причало о томе ефекат вакцина на омикрон. Према Хенрику Улуму, они прво показују податке да када имате висок ниво антитела , онда се омикрон може инхибирати.

-Зато је важно да се настави са вакцинисањем трећом дозом како би још више ојачали имунитет – истакао је Улм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *