Srpkinji nagrada Sajma knjiga u Lajpcigu

Barbi Marković, rođena u Beogradu, dobitnica je ovogodišnje nagradu za beletristiku na Sajmu knjiga u Lajpcigu. U svojoj knjizi „Mini horor“ ona priča o svakodnevnim horor-scenarijima u životu jednog para u Austriji.

Krenula je, kaže, najpre da piše horor. „Ali, na kraju mi je sve to bilo previše sumorno. Onda sam odlučila da likovima dam imena iz stripa, Miki i Mini, da sve dobije malo komičan karakter. Može da se misli na Diznijeve figure, ali ne mora da bude“, kaže Barbi Marković, ovogodišnja dobitnica nagrade lajpciškog Sajma knjiga u kategoriji beletristike

Svoj pozdravni govor u Lajpcigu pripremila je tokom „deset dobro investiranih minuta u kantini“. Barbi Marković na sceni nije govorila iz svoje perspektive, već šta bi njen glavni lik uradio: „Govor bi trebalo da iskoreni siromaštvo i ratove u svetu. Mini čita, a svet ostaje isti“, rekla je Marković na bini.

Ratni zločini u pozadini

Žiri je pohvalio „smešne i naizgled jednostavne rečenice koje mere apsurdnu dubinu pada između svakodnevnog života i egzistencijalne situacije u svetu“. Marković piše o našoj sadašnjosti na „zadivljujuće smešan i gorko ozbiljan način – ratni zločini u pozadini, klimatske promene u prvom planu, a između banalnost naše svakodnevice“.

Autorka otkriva jezivu prirodu svake situacije, ma koliko bezazlene. Užas u svakodnevnom životu. Strahote sopstvene porodice. Ona pripoveda stilski samouvereno i svesno raskida sa stilom. U romanu Barbi Marković ironija eskalira u satiru. Rat u Jugoslaviji 1990-ih i njegove posledice čine pozadinu.

Ko ne poznaje Barbi Marković, sada može da je otkrije, kaže književna kritičarka Mirijam Ce. Marković se u svojim knjigama često bavila ženskim iskustvima rata u Jugoslaviji. „Mini horor“, međutim, govori o migrantskoj i često apsurdnoj svakodnevici u Austriji. Vedar humor i veoma eksperimentalan stil Barbi Marković svojstveni su svim tekstovima zbirke pripovedaka.

Živi u Beču

Dobitnica nagrade za beletristiku lajpciškog sajma rođena je u Beogradu 1980. kao Barbara Marković. Studirala je germanistiku, a od 2006. živi u Beču. Godine 2023. dobila je Berlinsku nagradu za književnost. Njenu knjigu je objavila izdavačka kuća „Residenzverlag“.

Nagrada Sajma knjiga u Lajpcigu, dodeljuje se po dvadeseti put i to u tri kategorije: beletristika, publicistika i prevod. Dotirana je sa 60.000 evra. Ukupno je bilo nominovano 15 knjiga, odnosno po pet u svakoj kategoriji. Pobednici dobijaju po 15.000 evra, a nominovani utešnih 1.000 evra.

Berlinski istoričar umetnosti Tom Holert dobio je priznanje u kategoriji publicistike, Ki-Hjang Li, poreklom iz Južne Koreje, pobedila je u kategoriji prevoda.

Izvor: Dojče vele/Foto: Foto: Hendrik Schmidt/dpa/picture alliance

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *