Црна Гора не сме заборавити злочин у Велици

Председник Праве Црне Горе Марко Милачић положио је венац у плавском селу Велици посвећен жртвама масакра који се 28. јула 1944. године догодио у том селу, обележавајући 77 година од тог стравичног покоља. Милачић је вијенац положио заједно са председником одбора Праве Црне Горе у Плаву Синишом Раденовићем.

Милачић је том приликом изјавио:
„Данас када се навршава 77 година од стравичног покоља у Велици када су припадници нацистичке СС једници Принц Еуген уз асистенцију муслиманских екстремиста из јединице Скендербег, побили најмање 500 становника Велике, од чега 118 дјеце млађе од 12 година, укучујући и одојчад у колијевци, ми смо као држава и друштво дужни да се са пијететом сјећамо ових невиних жртава.
Слика може припадати 2 особе, људи стоје, напољу и дрво
Црна Гора никако не смије да дочека и скору 80. годишњицу овог догађаја, а да се и институционално као одговорна држава не одреди према тешком злочину у Велици, који је остао снажно урезан у колективно сјећање житеља подчакорског краја. То дугујемо како невиним жртвама, тако и нашој дјеци и будућим покољењима, како би Црна Гора уистину нашла свој мир и била помирена сама са собом.
Ако је Скупштина Црне Горе осудила злочине проистекле из грађанског рата на простору бивше Јуославије, онда тим прије сада имамо већу обавезу да никада не заборавимо и осудимо оне злочоне који су се десили на тлу саме Црне Горе.
То једини искрен пут ка помирењу и изградњи друштва заснованом на истинском међуетничком и међувјерском складу. С тим у вези засигурно је данашњи дан права прилика да се подсјетимо да је Црна Гора нажалост и вјерни опис земље из пјесме „Свијетли гробови“ великог Јована Јовановића Змаја, у којој је – „свака стопа: гроб до гроба“!
Немилосрде и бескомпромисне историјске подјеле и братоубилачки сукоби у Црној Гори оставили су свој тешки и крвави печат на свакој стопи ове испаћене земље у виду безбројних стратишта, пасјих гробања и масовних гробница када је на нашу сопствену срамоту и трагедију пречесто јуришао брат на брата.
Стога Права Црна Гора овом приликом најављује да ће се увијек и на сваком мјесту снажно залагати да се злочини никад не забораве, и да жртве, ма са које стране долазиле, никада не буду прекривене велом зборава и увијек добију заслужену правду и пијетет, због чега ћемо, како смо и најавили, у Скупштини Црне Горе подржати Предлог резолуције о геноциду у Пиви и Велици.

Наш однос према жртвама Велике је мјера нашег помирења самих са собом“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *