Срби народ коме се не зна ни број!

Без свеобухватног пописа Срба тешко да ћe се икада сазнати колико нас тачно има. Дакле, ми смо народ коме се не зна ни тачан број. У Србији и земљама бивше Југославије живи око 8, 5 милина Срба, али када је у питању дијаспора те бројке у приличној мери су непоуздане. Процењује се да нас има много више него што показује званична статистика јер у многим земљама у пописним формуларима не постоји изјашњавање по националности, нема у електронској форми рубрике српски језик, бришу нас и по другим основима, а делом наши људи „заборављају“ корене и изјашњавају се као држављани земаља у којима живе.

Срби у Америци због тога су покренули иницијативу да се исправе дугогодишнје грешке приликом пописа и коначно утврди барем приближно тачан број, који према попису из 2010. године не прелази 100.000 људи српске националности, а верује се да нас има најмање милион, само у Чикагу скоро 300.000. Представници наших организација у САД-у  апелују због тога на наше људе да се директно обрате америчком бироу за попис и траже да се у електронске обрасце унесе и српски језик, а не да се као до сада остави могућност да се допише у рубрици под „остали језици“. Такође се Срби позивају да се лично обрате конгрсменима у америчким државама и од њих траже помоћ како би се уважили њихови захтеви. Тим поводом је предложена и форма писма у коме се наводи да је пописом из 2010. године учињена неправда према Србима, јер су морали да напишу да је њихов језик српски што касније приликом сређивања података није уважено.

Резултат слика за dijaspora„Ми Срби-Американци верујемо да нас има и више од милион, а овим пописом је наводно утврђено да нас је само 100.000. Срби не живе само у Чикагу и Њујорку већ широм Америке. Ми смо и ваши бирачи, који су овде дошли највећим делом током Првег светског рата, а ли и у време Титове комунистичке Југославије. Врло нам је важно да се утврди колико нас тачно има, а прилика за то је попис 2020. године. Зато вас молимо да нам помогнете“, наводи се у предложеном писму, које би требало да стигне на адресе конгресмена.

Верује се да на планети Земљи живи више од 12 милиона Срба, а попут Америке званично их је свуда знато мање. Рецимо, према последњем попису у Аустралији живи само 98.000 Срба, а српска удружења и црква тврде да нас је најмање 250.000. Слична је ситуација у Немачкој, Аустрији, Француској, Канади, Швајцарској и многим другим земљама, па чак и у блиској нам Словенији, где су тамошње власти 90-тих година брисале све оне који нису хтели да се изјасне као Словенци. Данас се тврди да у „дежели“ живи само 40.000 Срба, мада се процењује да их је скоро дупло више. Упитан је и број Срба у Црној Гори, јер тај проценат од избора до избора, од пописа до пописа, се мења на штету српског народа.

Ево података о броју Срба којима оперишу поједини српски медији. Према последњем попису Срба у матици има 5.988.386 и чине већину у Војводини (67 посто), Београду (91 посто), Шумадији и западној Србији (89 посто), јужној и источној Србији (89 посто), док на Косову и Метохији живи седам посто Срба.
У Републици Српској Срби чине 88 одсто становништва, а већина су и у Брчко дистрикту (43 одсто). У Федерацији Босне и Херцеговине, наш народ чини највећи део становништва у четири општине Босанске Крајине. Такође, велики удео Срба има и Црна Гора, а већина су у неколико општина на северу земље, као и у Боки Которској.
Срби су и даље доминантни у једном броју општина северне Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније, западног Срема и Барање. Што се тиче дијаспоре, највише нас има у Сједињеним Америчким Државама, Немачкој, затим у Аустрији и Швајцарској, а значајан број Срба живи у Канади, Великој Британији, Шведској и Италији.
Резултат слика за doznake iz dijasporeЕво како су, према поменутим изворима, распоређени Срби у свету: Србија 5.988.386, Босна и Херцеговина 1.100.576, Хрватска 186.633, Црна Гора 178.550, Словенија 70.526 и Македонија 40.000.
Од земаља Европе највише нас је у Немачкој 450.000, Аустрији 300.000, Италији 20.000,
Француској 70.000-100.000, Швајцарској 195.953, Шведској 35.000, Великој Британији 80.000, Румунији 22.518, Белгији 3.857, Грчкој10.000, Мађарској 7.350, Луксембургу 4.581 и Шпанији 4.600.
Према овим подацима у Северној Америци живи око 830.000 (САД 650.000, Канада 180.000), у Азији и Океанији живи око 120.000 Срба док нас је у Аустралији 98.000.

Ови различити подаци о броју наших људи широм света показују да ћемо врло тешко у догледно време успети да сазнамо колико нас заиста има. Досадашњи покушаји да се орагинзује свеобухватни попис дијаспоре нису одмакли даље од пусте жеље и углавном су оваквим идејама и инцијативама махали кандидати на изборима. А колико је заиста властима стало до дијаспоре показује и чињеница да је Министарство за дијаспору укинуто, а садашњој Управи за Србе у региону и расејању у приличној мери су везане руке, јер за све што би хтели да раде морају да питају Министарство спољних послова, под чијим су кровом, и лично шефа дипломатије. Једино што им не смета је када дијаспора шаље паре, а само у првих пет месеци ове године у Србију је путем дознака из расејања дошло 1,3 милијарди евра.

Здравко Елез

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *