Млади желе у напуштена српска села

Конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће, који је данас расписан с циљем да помогне опстанку села, трајаће до 1. новембра и према информацијама надлежних, интересовање за ову акцију надмашило је сва очекивања, изјавио је члан Националног тима за препород села Бранислав Гулан.

Само четири дана пошто је Влада Србије донела уредбу о програму доделе бесповратних средстава, конкурс је симболично расписан на велики српски празник Видовдан. Гулан напомиње да је у Србији, у којој одумире свако четврто село од укупно њих 4700, око 200.000 напуштених кућа, од којих се за 50.000 не зна ни ко су власници.

За спас српског села и бесплатне куће

„Циљ државе је, пре свега, да село опстане и да остане и држава је обезбедила око 500 милиона динара за 4.000 објеката. Услови су познати. Обезбеђено је 1,2 милиона динара за сваку кућу. У првој фази се очекује усељавање 400 кућа у руралном подручју широм наше земље. Рок за подношење пријава је 1. новембар, а држава ће овим новцем покрити све трошкове куповине кућа, али не и њихово реновирање и уређење. Они који добију новац не могу да продају кућу у периоду од 10 година од дана закључења уговора са државом“, наводи Гулан.

Наш саговорник прецизира да на конкурс могу да се пријаве супружници, или ванбрачни партнери, самохрани родитељи, као и млади пољопривредници. Услов је да нису старији од 45 година, да су српски држављани са пребивалиштем у Србији, да нису власници или сувласници неке друге некретнине, да нису у поступку куповине неке друге непокретности. Прописано је, такође, да са продавцем куће нису у крвном сродству, као и да немају неизмирених обавеза према држави.

С друге стране, кућа мора да испуњава основне услове за живот, али и да се налази у селу у коме постоји бар један од објеката јавне службе, попут амбуланте, поште, школе… Битно је и да је кућа уписана у катастар, да њена цена буде у границама тржишне вредности и да није предмет судског спора.

Већ показано интересовање

После 1. новембра, када конкурс буде завршен, стручна комисија ће разматрати приспеле молбе и Гулан рачуна да ћемо после два месеца знати резултате конкурса.

„Према информацијама које долазе од надлежних, интересовање је већ надмашило сва очекивања. У Министарству за бригу о селу истичу да би у овој акцији велики део посла требало да ураде локалне самоуправе јер је неопходно да се попишу сва напуштена домаћинства и да се процени њихова вредност“,  каже Гулан.

Основни циљ програма је, истиче он, мотивисање становништва да остане на селу и подстицање младих да се решавањем стамбеног питања додељивањем кућа, врате селу. Немогуће је и не треба, сматра наш саговорник, спасавати од нестајања свих 1200 напуштених села, већ се усмерити само на она која могу да опстану.

И задруге и куће део истог циља

Он подсећа да је и ова, као и акција оживљавања задруга, део истог циља, спасавања села, јер Србији прети опасност од пусте земље.

„Комплетна акција, све што се ради о кућама и задругама, покренута је због најнеразвијенијих делова Србије. Нажалост и у Војводини има села попут Оборњаче код Бачке Тополе, које је пре три године угашено, чији је једини становник чобанин који дотера стадо на чување. Али, најугроженији су југ Србије и старачка домаћинства, чија је просечна старост на селу 61 годину“, напомиње Гулан.

По његовој оцени, посебну пажњу треба посветити селима која у околини имају средњу пољопривредну  школу.

„Имамо 60 до 70 пољопривредних школа у Србији из којих сваке године изађе око 2500 свршених средњошколаца чији родитељи имају неку земљу, имање. Треба стварати услове да млади могу да остају и да раде у тим селима“, сматра наш саговорник, оценивши да је то и пут за подизање наталитета у Србији.

Село се пита и за наталитет

Он напомиње да у селима имамо  260.000 неожењених момака који су између 40 и 50 година старости и 100.000 девојака. Србија се, како подсећа, прошле године суочила са поразним, никад горим демографским подацима, према којима је било 115.000 умрлих, а рођених само 61.000.

И зато је оживљавање села јако важно, јер без села, нема ни Србије, истиче Гулан.

За почетак, акцијом 500 задруга за 500 села, враћен је дух задругарства који је био потпуно угашен. За три и по године формирано је или обновљено 950 задруга и у те сврхе подељено 1,7 милијарди динара, а  у току је конкурс за  још 500 милиона за 50-60 задруга. Зато он и ту као и акцију бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом види као део исте акције спасавања српског села.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *