Srbi bez stalne dozvole u Nemačkoj bez pomoći

Kriza u Nemačkoj izazvana pandemijom koronavirusa ostavlja mnoge bez posla, a prvi na udaru su oni sa privremenim ugovorima. Državljani Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana mogu u tom slučaju računati na pomoć samo ako imaju stalnu dozvolu boravka.

Nemačka vlada počela je sa isplatom pomoći onima koji su zapali u teškoće. Pomoć je namenjena radnicima i poslodavcima, a posebna pažnja posvećena je malim preduzećima i samostalnim zanatlijama, umetnicima i drugima.

Međutim, iako legalno žive i rade u Nemačkoj, mnogi ljudi sa Balkana koji ostanu bez posla ostaće i kratkih rukava. Naime, pravo na državnu pomoć usled korona-krize u slučaju građana koji nisu iz Evropske unije imaće samo oni koji poseduju stalnu dozvolu boravka i rada.

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja u pisanom odgovoru za Dojče vele objašnjava da je jedina opcija za građane sa ovakvim statusom da se jave Nacionalnoj službi za zapošljavanje:

„Ukoliko strani državljani nemaju prava na beneficije predviđene Zakonom o socijalnim davanjima, kao prelazno rešenje, ukoliko je potrebno, mogu da se prijave za pomoć za teške socijalne slučajeve“, piše u odgovoru ministarstva.

Na tu vrstu pomoći mogao bi uskoro da bude primoran i Aleksandar Durutović iz Novog Sada. U Berlin je došao u februaru prošle godine, a poslednjih par meseci razvozi novine.

„U početku ništa nismo radili, a sada je šef našao neki posao. Nas je šestoro radnika, radimo šest dana nedeljno, pa smo odlučili da svako radi po jedan dan“, kaže Aleksandar i dodaje: „Prilično je neizvestan moj ostanak ovde. Nema para, nema posla, a život i dalje košta.“

Radnici sa Zapadnog Balkana koji su u radnom odnosu duže od godinu dana, a nemaju neograničenu dozvolu boravka, imaju prava na naknadu za nezaposlene u trajanju od najviše dvanaest meseci.

Kriza u Nemačkoj pogodila je ne samo radnike, već i studente. Mnogi tradicionalni studentski poslovi pogođeni su još prvim ograničenjima vlade u borbi protiv pandemije.

Studenti iz Srbije i drugih zemalja regiona bez stalne dozvole boravka isključeni su iz državnih paketa pomoći. Nadležno ministarstvo u odgovoru za Dojče vele i njih upućuje na socijalnu pomoć za teške slučajeve, koja će im bar pokriti zdravstveno i socijalno osiguranje.

Posebna pravila za ljude sa Balkana koji nemaju stalnu dozvolu boravka, bilo da su radnici, slobodnjaci ili studenti – ne postoje. Kako će proći kroz krizu zavisi isključivo od statusa koji su do sada stekli, od poslodavaca za koje rade i od toga da li će ih službenici službe za zapošljavanje prepoznati kao teške socijalne slučajeve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *