Кампови за 15.000 деце из дијаспоре

Министар без портфеља у Влади Србије Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором, посетио је Зрењанин како би градоначелника Сима Салапуру и његове сараднике упознао са плановима и пројектима министарства.
Сарадња са дијаспором је дугорочан процес који захтева континуирану пажњу и напор од стране државе, укључујући и локалну самоуправу, наведено је у саопштењу Кабинета министра без портфеља.

Почетком јула у Београду организује се Сабор дијаспоре, коме ће присуствовати више од 200 делегата из целог света.

Желимо да чујемо шта их интересује, са каквим проблемима се суочавају када, на пример, желе да улажу овде и да видимо како можемо да им помогнемо и да направимо механизме за решавање свих проблема. Овде је незамењива улога локалне самоуправе и ја сам и данас позвао наше домаћине у Зрењанину да припреме своје инвестиционе пројекте који би привукли привреднике из наше дијаспоре. Ми смо ту да будемо мост између инвеститора из дијаспоре и локалне самоуправе и учинимо све како бисмо сви заједно допринели напретку наше Србије,  истакао је министар Милићевић.

Он је позвао руководство Града Зрењанина да се са својим пројектом пријави на конкурс министарства за организацију летњих кампова за младе из дијаспоре.

Летњи кампови су веома значајни за унапређење веза младих из српске дијаспоре са земљом порекла, као и за развијање пријатељских и културних односа међу децом из различитих делова дијаспоре и матице.

План је да се крајем јула и почетком августа широм Србије организују кампови који ће угостити више од 15.000 наше деце из дијаспоре.

Тематски ће бити сврстани у три групе – еко камп, спортски камп и окупљање културно-уметничких друштава.

Свака локална самоуправа може да конкурише са својим пројектом организације кампа, а влада ће преко овог министарства сносити трошкове.

Летњи кампови пре свега треба да нашим малишанима из света приближе Србију, да виде унутрашњост наше лепе земље а не само Београд, да се друже са вршњацима и кроз то још више заволе своју матицу и пожеле да се једног дана врате на огњишта својих предака, наведено је у саопштењу.

Градоначелник Симо Салапура изразио је заинтересованост и спремност Зрењанина да учествује у пројекту организације летњих кампова за младе из дијаспоре, посебно у области спорта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *