Sava Igumanov sa siročićima ponovo na Terazijama

Čuvena skulptura „Sima Igumanov sa siročićima“, koju su 1950. godine Skojevci uništili čekićima, vraćena je danas na krov Igumanove palate na Terazijama.

Rekonstruisana skultpura vraćena je u prisustvu ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, patrijarha Porfirija, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića…

Foto: BeoinfoSelaković je rekao da je vraćanje skulpture „Sima Igumanov sa siročićima“ ispravljanje velike istorijske nepravde i dodao da je zadovoljstvo prisustvovati tome.

„Ovo je naš značajan nacionalni zadatak koji izrvšavamo, odužujući se čoveku koji je svoju poslednju volju namenio srpskoj mladeži i budućnosti osnivajući zadužbinu“, rekao je Selaković.

Podsetio je su prve ideje za vraćanje ove skulpture nastale početkom devedesetih godina.

„Posle više od 30 godina, od kada se javila želja da se skulptura obnovi i vrati, upravo mi sada završavamo taj značajan zadatak. Uveren sam da će ona decenijama pred nama, dok god srpski pravoslavni rod postoji, biti kruna na našim Terazijama koja će ih krasiti, a koja je nedostajala oko 70 godina“, rekao je Selaković.

Podsetio je da je Sima Igumanov osnovao zadužbinu koja postoji i danas, navodeći da je zadužbina bila nacionalizovana, a 1991. godine u potpunosti vraćena crkvi.

„Zadužbinarstvo je jedna od najvećih vrlina koja je krasila mnoge sinove srpskog pravoslavnog naroda koji su ne samo podizali hramove, već i osnivali zadužbine i znali da je sve što imaju plod njihove pameti i truda, ali i blagodeti božije i zato su, uzvraćajući svome narodu, bili svesni da time uzvraćaju i Bogu“, rekao je patrijarh Porfirije.

Zamenik gradonačelnika Beograda je rekao da smo, posle otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji i despotu Stefanu Lazareviću, dočekali i da se skulptura „Sima Igumanov sa siročićima“ vrati na Igumanovu palatu što, dodao je, ima dvostruki značaj.

Skulptura „Sima Igumanov sa siročićima“ delo je vajara Lojze Dolinara, a na vrhu Igumanove palate na Terazijama montirana je krajem januara 1939. godine. Tu, tri i po metra visoku skulpturu razbili su skojevci nakon Drugog svetskog rata, a obnovio ju je vajar Zoran Kuzmanović, u svom ateljeu u Smederevu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *