Почаст убијеним Србима на Петровачкој цести

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, заједно с епископом бихаћко-петровачким Сергијем, обишао је у Јањилама у Републици Српској место страдања Срба прогнаних из Хрватске и поклонио се жртвама код Спомен-крста на Петровачкој цести.

 

“Свирепо убиство прогнаних из Крајине на Петровачкој цести је симбол српског страдања у „Олуји“, злочина у коме су хрватски авиони ракетама гађали избеглице које су бежале од хрватске војске и за који нико није одговарао. Баш данас када се обележава Дан сећања на жртве Холокауста, треба да се подсетимо да је иста ова цеста била и место злочина над Србима у Другом светском рату, само што је тада немачка авијација гађала избегличку колону. Оваква места су опомена да се зло враћа и да увек треба да му се супротставимо, а жртве не заборавимо“, рекао је Гујон.

Злочин на Петровачкој цести догодио се 7. августа 1995. године када је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избеглица код Босанског Петровца у селу Јањила. Погинуло је 10 цивила, међу којима 4 деце узраста од 6 до 13 година и 21-годишња девојка, док их је педесетак рањено.

Извор: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *