„Rastko“ piscima iz dijaspore

I ove godine Matica iseljenika Srbije dodelila je književne nagrade i povelje Srbima koji žive van njenih granica.  Tradicionalno, već 21. godinu književna nagrada Rastko Petrović okupila je pisce iz dijaspore, kojima ovo priznanje veoma znači.

„Ova nagrada nosi ime velikog srpskog pesnika čija je sudbina dobrim delom slična nama Srbima, rasutim svetom“, kaže Slavomir Gvozdenović, dobitnik nagrade Rastko Petrović za zbirku poezije.

„Nagrada mi čini čast iz 3 razloga. Prvi je što se na ovaj način prepoznaje značaj Srba koji žive van matice, Srbije i što ljudi koji se bave istraživanjem iseljeništva ili uspostavljanjem veza sa njim ili su i sami iseljenici, kao što sam i ja bila jedno vreme, da se taj rad prepoznaje i da se prepoznaje značaj tog nepoznatog kontinenta srpskog bitisanja i kulture van matice“, kaže dr Krinka Vidaković Petrov, dobitnica nagrade Rastko Petrovićza životno delo.

Nagrada za proznu knjigu Kulturno pamćenje tršćanskih Srba dodeljena je dr Radmili Mihajlović iz Rima, kao i Petru Miloševiću iz Budimpešte za zbirku poezije Sa srpskog limba.

„To je samo potvrda njihovog dugogodišnjeg rada, tako da su nagrade otišle u prave ruke, ne debitanata, već dugogodišnjih naših aktivista u dijaspori, vrhunskih stvaralaca, doktora nauka, svi su profesori Univerziteta, tako da, na neki način, nagrađujemo suvu srpsku pamet“, kaže Miodrag Jakšić, predsednik Matice iseljenika.

Pored književne nagrade dodeljene su i tri godišnje povelje, predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kongresnom centru Sava i srpskom privrednom društvu Privrednik iz Zagreba koji ove godine obeležava 120 godina postojanja.

„Znači nam da je neko prepoznao naš rad i trud i naša nastojanja u pomaganju talentovanih mladih ljudi, učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti u njihovom školovanju“, kaže Olivera Radović, potpredsednik društva Privrednik iz Zagreba.

Beograd je za našu dijasporu, kako kažu, srpski Jerusalim, a Matica iseljenika je sigurna kuća koja će i sledeće godine okupiti i nagraditi neke nove stvaraoce.

IZVOR: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *