Писао Титу, тешко га оптужио, а ево шта му се десило

Петар Милатовић Острошки, српски писац, песник, сатиричар, публициста, који од 1983. година ради и ствара у Бечу, познат је по својим бритким мислима о охолости светских моћника, односу Срба према отаџбини, изазовима исељеништва, националним издајама, неспособним владама и још много чему.

Тихомир Бурзановић: Црна Гора – Петар Милатовић Острошки ...У свежем сећању српској, па и светској јавности су његови ватрени говори на српском и немачком језику испред аустријског парламента у Бечу, америчке амбасаде, седиштса Оебса, затим у Њујорку, Вашингтону, Немачкој, Италији, Француској, Швајцарској, широм  далеке Аустралије… Укупно је одржао 1300 говора од 1990. до 2006. године о неправди према српском народу.

Објавио је више од 50 књига, а последњих година интезивно се бави истраживањем о српском националном благу, које се налази у бечким архивима и библиотекама о чему је недавно штампао капитално дело. Одувек је био будни хроничар нашег уснулог друштва, а први пут на себе је скренуо пажњу 1970. године храбрим и за то време сулудим потезом да се директним писмом обрати неприкосновеном и недодирљивом вођи југословењснких народа Јосипу Берозу Титу, у коме га најдриектније оптужује за смрт своје породице.

Дошли смо до овог писма и читајући га запитали се како је Петар Милатовић Острошки остао жив после онога што је у њему изрекао. Зато смо га контактирали и питали да ли зна да ли је писмо дошло до Броза и да ли је због тога имао проблема?

-Нисам имао проблема, напротив, могу да кажем да је уродило плодом. После неког времена добио сам одговор из Брозовог кабинета који је потписао генерал Вулетић. У њему пише: „Поштовани Милатовићу, Добили смо ваше писмо које сте упутили председнику СФРЈ, упознали га са садржином и по његовом савету послали смо писмо председнику општине Даниловград Веселину Ђурановићу да ваш проблем реши и о томе да нас о томе непосредно обавести. Начелник кабинета Ј. Б. Т., Вулетић, генерал“. Веровали или не после недељу дана добио сам посао – каже Милатовћ за портал „Тамо Далеко“.

Комунисти су под Титовом командом починили много зла, али у Вашем случају, рекло би се да су поступили паметно и хумано, кажемо нашем саговорнику.

-Тај комунистички режим је био сто пута паметнији од ових данашњих и то је сушта истина. Броз је тада био свестан да ми је фамилија ликвидирана по налогу Моше Пијаде и Милована Ђиласа, па моја рукавица у лице га је принудила да буде „хуман“. Касније на дочеку Нове године у Петровцу на мору питао је шта је са оним младим и популарним песником Милатовићем који ми је писао. Рекли су му да сам из фамилије на супротном табору. Тада је рекао: Храбар је, штета што није наш – испричао нам је Петар Милатовић Острошки, човек који је ипак био принуђен да 1983. године оде из југословенског комунистичког раја.

На врхунцу тог поретка он је имао храбрости да га назове паклом. Свих ових година бори се за истину о Србији и српском народу због чега га нападају и о њему безочно лажу.

Петар Милатовић Острошки родио се у Велети, код Слапа на Зети у  Црној Гори, 2. новембар 1949. Школовао се у родном селу, Фрутку, Даниловграду, Подгорици и Београду.

Ево шта је све написао у писму Јосипу Брозу Титу пре пола века, тачније 12. маја 1970. године:

Председниче СФРЈ,

У личној немогућности да Вас друкчије ословим обраћам Вам се као председнику државе.

Разлог мог обраћања Вама је тај што сам исцрпео све ниже инстанце, па с обзиром да сте Ви алфа и омега у оваквој држави, логично је да се Вама обратим, што сада чиним.

Потичем из фамилије коју су Ваши поклисари завили у црно 1941. године. Наиме, тада су мог деду Петра Јованова Милатовића, учитеља, убили данашњи првоборци и народни хероји: Видоје-Кеша Ђуровић, Милош Пелевић, Сретен Пелевић, Неђељко-Неђо Богићевић, Саво Савовић, Марко Радоњић, Војислав Ђуровић, Душан Ивановић на пола ноћи из заседе на кућном прагу. Храбро, нема шта! Касније су убили Петрову жену Љубицу, моју бабу, опљачкали злато из куће која је у то време личила на дворац и за сваки случај убили су незгодне сведоке, моје стричеве Мркоја и Властимира, после чега су кућу опустошили и тек сутрадан, на каменом почијевалу изнад моје родне куће, гласно су колективно констатовали да је остао „још један Петров син Слободан, још једно буржујско пашче које треба умлатити“! Чувши те речи мој отац је тада отишао из шипражја где је био скривен право код Баја Станишића у Виниће.

Са Станишићевом четом учествовао је у ослобађању Данилограда од италијанског окупатора 13. јула 1841. године и после Острошке трагедије 1942. године мој отац се прикључио јединицама Павла Ђуришића са којим је провео цео ратни период до Павловог заробљавања на превару на Лијевче Пољу и ликвидације у Јасеновцу, после се чега је мој отац, са јединицом у којој се налазио Митрополит Јоаникије, одступио до Зиданог Моста где је ухапшен у мају 1945. године и осуђен на трогодишњу робију, јер је био малолетан кад се прикључио националним ослободилачким јединицама са којима сте и Ви сарађивали до 2. новембра 1941. године када је одлучено да се у јеку Другог светског рата наметне грађански рат у Србији и Црној Гори; али не и у Словенији и Хрватској.

Historic Photos | Not Banksy Forum(Да овде застанем: са овим писмом ризикујем да будем убијен, али у том случају ћу ући у историју као праведник који се у наметнутом миру прикључио свим невиним праведницима из времена наметнутог рата, а против мртвих праведника сутрашња борба је узалудна, ма колико била силна репресија!)

Да наставим даље. Мој отац је после заробљавања на Зиданом Мосту 1945. године осуђен на трогодишњу робију јер је био малолетан кад се прикључио националним одредима под командом Баја Станишића и Павла Ђуришића. После одлежане робије оженио се 1948. године и ја сам рођен 2. новембра 1949. године. Одмах после рођења отац ме крстио у Манастиру у Острогу, одакле потичу сви моји Милатовићи који су знали да одбране Острог од Турака голим рукама! После крштења сина у Острогу мој отац је ухапшен јер је наводно провоцирао народну власт.

Проводећи детињство међу пет хиљада дединих књига (партизанима дедине књиге нису биле интересантне као дедино и прадедино злато), мислио сам да ће полазак у школу бити мелем за моју дечаку душу после мистеризних смрти два брата и сестре који су у року од само 11 месеци изненада умирала иако су пуцали од здравља! Можда сам ја преживео само зато што сам био најстарији и најокретнији и што сам редовно свежим прутићима убијао сваку змију коју сам видео у дворишту, али то нису радили моја браћа и сестра кад су змије, у мом одсуству, ишле према подметнутим чинијама са млеком у нашем дворишту.

Полазак у школу за мене је било одушевљење и разочарење истовремено. Одушевљење зато што сам на свако учитељичино питање одговарао и пре него га је она поставила. Разочарење сам доживео 15. марта 1957. године. Наиме, тог пролећног дана у школи „Милосав Кољеншић“ у Слапу на Зети код Даниловграда држана је комеморација и говорници су говорили како је „умро највећи наш револуционар“. Чувши те речи гласно сам упитао: – Учитељице, је ли то умро Тито? – јер ја сам од свих изван моје куће слушао да сте управо ви „највећи наш револуционар“! Тада ми је у том тренутку директор школе рекао: – Ти си данас завршио са школом, нека сјутра дође твој отац Слобо у школу! Дакле, искључен сам из школе у првом разреду основне школе 15. марта 1957. године и касније сам сазнао да нисте Ви умрли него да је умро Моша Пијаде у Паризу.

Касније ме отац уписао у другу основну школу и касније сам да бих добио прелазну оцену морао, као четнички син, да покажем знање петичара. Прошао сам све фазе редовног образовања и после средњошколског намеравам да студирам. Међутим, да бих студирао морам да имам извор прихода. С обзиром на моје порекло не пада ми на памет да узалуд тражим стипендију, већ хоћу да радим и да се својим радом даље школујем.

Где сам год конкурисао добијао сам негативан одговор. За две године добио сам 420 негативних одговора, а од тих 420 негативних одговора равно 250 је образложено тврдњом да сам „друштвено-политички неподобан“! Као да сам ја бирао у каквој ћу фамилији да се родим: партизанској или четничкој!

Овде се отвара круцијално питање: Жели ли се на овај начин један млад човек претворити у противника. Ја немам намеру никоме да будем противник на бази негативне деструкције, али у свако доба хоћу свакоме да будем ривал на бази позитивистичких стремљења, па ако неко жели да ме гурне у табор противника на бази негативистичке деструкције, ја ћу морати да прихватим наметнуту судбину.

Сада сте схватили суштину мог обраћања Вама. Тражим радно место у својој струци у држави како бих поштеним радом издржавао себе, финансирао своје студирање, засновао касније породицу.

Не тражим никакву милостињу ни од кога, нити ми доликује да било када од било кога затражим било какву милостињу. Тражим само оно што ми Уставу и Закону припада, а то је право на рад. Дакле, господине председниче СФРЈ, од Вас тражим да ми омогућите уставно и законско право да радим кад ми сви то право ускраћују.

На крају, од мог скромног џепарца, зарађеног на сезонским приватним пословима по црногорском приморју, купио сам себи ковчег и комплетну погребну опрему како би отац и мајка имали у чему да ме сахране у случају да будем убијен после овог писма које само Вама шаљем и никоме више, али копију задржавам у мојој књижевној архиви, па у случају да насилно умрем потомства ће знати ко је наручилац моје смрти, као и што ја знам ко ми је побио фамилију 1941. године.

Срдачан поздрав,
Петар Милатовић, од оца Слободана и мајке Десанке (рођене Радуновић), село Велета, 81415 Слап на Зети, Црна Гора

Даниловград, 12. мај 1970. године

Аутобиографија
Имао сам срећу и несрећу да се родим 2. новембра 1949. године у фамилији која је доживела страдање 1941. године, о чему сведоче стравичне чињенице у периодичној публикацији „Пакао или комунизам у Црној Гори“, чији се оригинали чувају у Хиландару и у њој сам сазнао имена убица мог деде Петра (учитеља), бабе Љубице (домаћице) стричева Мркоја и Властимира који су тада били гимназијалци, а у том документу, штампаном на Цетињу 1943. године у штампарији „Обод“, налазе се имена убица моје фамилије: Сретена Пелевића, Неђељка-Неђа Богићевића, Сава Савовића, Марка Радоњића, Војислава Ђуровића, Душана Ивановића, који су мучки, из заседе, зверски убили своје комшије и некадашње храниоце. Никада ни у сну нисам помислио да се светим злопочиниоцима, али сам им увек на јави пожелео да дуго живе у срамоти, као што их никада нисам патолошки мрзео, као они мене, али сам их одувек дубоко презирао!

3 thoughts on “Писао Титу, тешко га оптужио, а ево шта му се десило

 • 27. мај 2020. at 17:06
  Permalink

  Ово је вансеријски храброст и мудрост, отворено, аргументовано и у складу са законом Милатовић је натерао диктатора да пред силом аргумената капитулира. Овај пример треба да буде путоказ свим младима у борби за истину. Мој наклон горостас Милатовић.

  Reply
 • 28. октобар 2020. at 13:42
  Permalink

  Jadni Srbi sta su docekali da se medju sobom ubijaju pa sve do dana danasnjeg.

  Reply
 • 18. август 2021. at 04:15
  Permalink

  Prijatelju dragi,drago mi je sto tako mogu da Te oslovim i sto mogu sa Tobom da se ponosim! Sta coveka treba vise od toga!
  Mile Ristovic-Vujisic
  40 Dock Lane
  Inwood,WV,25428
  West Virginia
  USA
  PS: Moji preci su se iz Prekobrdja blizu manastira Morace preselili 1888 u Gornju Jablanicu opstina Medvedja, juzna Srbija na samoj granici sa Kosovom.Obrenovici su im promenili prezime po ocu Ristu Vujisicu!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *