Руси пронашли универзални антибиотик

Научници са Државног универзитета у Тјумену заједно са колегама из других руских научно-истраживачких института, први су у свету пронашли универзални природни антибиотик који побеђује отпорност патогена на лекове.

Пронађена супстанца ће помоћи у ефикасној борби против већине заразних болести људи и животиња узрокованих бактеријама и гљивицама, пишу аутори открића у истраживању објављеном у часопису „Примењена биохемија и микробиологија“.

Како су навели истраживачи, један од задатака данашње фармакологије је потрага за природним антибиотицима који могу да се боре против микроорганизама са отпорношћу на више лекова (МДР) или апсолутном отпорношћу (екстремна отпорност на лекове, ИксДР) на антибиотике доступне на тржишту.

Научници су показали јединствену способност пептида емерицилипсина А, који је изолован из алкалофилне мицелијске гљивице Emericellopsis alkalina. Према речима стручњака, супстанца инхибира способност бактерија да стварају биофилмове, због чега нестаје отпорност ових патогена на антибиотике.

Како су аутори истраживања објаснили, главна терапеутска карактеристика проучаване супстанце је свестраност ефекта. Против емерицилипсина А нису немоћни само МДР и ИксДР облици бактерија, већ практично сви патогени еукариоти, на пример, мицелијске гљивице и квасац.

„Емерицилипсин А делује на еукариоте и прокариоте различитим молекуларним механизмима. Еукариоти – гљивице и ћелије тумора – умиру услед уништавања њихове ћелијске мембране пептидом, а вируленција прокариота се сузбија спречавањем стварања биофилма“, објаснио је виши научни сарадник у лабораторији за антимикробну резистенцију Икс-БИО Универзитета у Тјумену Евгеније Рогожин.

Аутори истраживања су истакли да ће емерицилипсин А помоћи у борби против патологија као што су тумори, као и све врсте бактеријских и гљивичних инфекција.

Емерицилипсин А је перспективан и као независно терапеутско средство и као елемент сложених препарата. Терапија се може спроводити или инјекцијом или локално директним третманом погођеног ткива.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *