Отац Никола на Бајрам код младића који му је претио

Свештеник Никола Радовић посетио је породицу једног од младића који су прошле недеље, у ноћи 21. маја, узнемиравали и вређали њега и његову породицу испред Парохијског дома у Старом Бару. Он је, наиме, добио позив од породице младића С.К. да их посети током бајрамских празника, чему се он, како истиче, „с посебном радошћу одазвао“.

„Након немилог догађаја нисам осећао ни срџбу, ни љутину, али ме је у међувремену опхрвао осећај туге којег нисам могао да се ослободим, пошто сам у себи доживљавао Бар као пример складног живота. Међутим, осећај туге је прошао када сам јуче ујутро добио позив од породице једног од младића да будем њихов гост за Бајрам, осетио сам мир у срцу. Доживео сам у Мркојевићима предивно гостопримство породице и њихових пријатеља, људски разговор и разумевање“, изјавио је отац Никола, додајући да је породица младића још једном изразила жаљење због свега што се догодило.

Отац Никола истиче да се срео и са младићем који је, како је навео, искрено показује покајање за све што се догодило.

„Уверио сам се да то што је урадио није породично васпитање, већ је био понесен масом. Њихов гест позива у оваквој ситуацији показује да Бар остаје град међунационалне толеранције и верског склада, којег не треба само речима да славимо, већ и делом да показујемо. Овакав пример породице, а и Бар је једна мала породица, показује да и на ширем плану тако може бити, где има људи — има и договора“, рекао је за Бар Инфо и Радио Бар свештеник Никола Радовић.

Отац Никола каже да не би волео да неко тог младића „ни мрко погледа или му ружну реч упути“, пренела је Митрополија црногорско-приморска.

„Треба га љубављу подстаћи и подржати. Оно што се десило не треба никад више да се понови, а сви морамо да радимо на љубави, слози и братском помирењу. Сви имамо право да погрешимо, а ко се искрено покаје, а овај младић сигурно јесте, морамо да га подржимо. Лако је судити, али пре свега треба опраштати“, нагласио је свештеник.

Отац Никола је рекао да, пошто је све ово узнемирило грађане, жели да поручи да нема разлога за бригу, и да је сада апсолутно спокојан, и „због дивнога геста позива и због гостопримства, али и због чињенице да међукултурни, међуверски и међунационални склад у Бару постоји, у шта су ме увериле бројне поруке грађана све три вере који су ових дана изражавали тугу и жаљење због свега што се догодило“.

„Морамо да наставимо да идемо једни код других на Бајраме, Божиће, Васкрсе, да проповедамо оно што проповеда свака вера, хришћанска или мухамеданска, Свето писмо или Кур’ан, а то је љубав. Само на таквој основи, основи љубави, можемо да градимо нашу будућност“, казао је свештеник Никола Радовић.

Тужилаштво је санкционисало Баранина С.К. (20) са 400 евра које треба да уплати у хуманитарне сврхе због напада на свештеника Николу Радовића испред Парохијског дома у Старом Бару. Инцидент се догодио у вечерњим часовима, 21. маја, када је група младића дошла испред Парохијског дома, где су вербало вређали и претили свештенику Радовићу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *