Од Светог Саве до патријарха Павла

Историчар Дејан Ристић одржао је у српској православној цркви Васкрсења Христовог у Франкфурту, предавање посвећено осамстогодишњици Српске православне цркве. Домаћин предавања био је свештеник отац Симон Туркић.

Потреба за обогаћивањем знања континуирано је присутна, док свој интензитет доживљава управо у време обележавања великих јубилеја попут осамстогодишњице самосталности Српске православне цркве. Најстарија институција у Срба успостављена је 1219. године деловањем Светог Саве I Српског и Светог Симона Српског (краља Стефана Првовенчаног).

Делећи судбину свога народа Српска црква је у наредним деценијама и вековима снажила, али и доживљавала периоде прогона, укидања и поновних обнављања. Током претходних осам векова на њеном челу налазили су се славни и сећања вредни архиепископи и патријарси који су својим деловањем обележили историју Српске цркве, саме државе, али и националне културе, уметности, науке и просвете.

Циљ овог предавања јесте да осветли најзначајније међу њима, почев од утемељивача Цркве у Срба, Светог Саве I Српског, па све до последњег великог првојерарха патријарха Павла I чију десетогодишњицу смрти обележавамо током ове исте 2019. године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *