Фолклорно благо Балкана у Кенсингтону

Варошица Кенсингтон, у америчкој савезној држави Мериленд, угостила је протеклог викенда баштинарку фоклорног блага Балкана Шапчанку Биљану Реган и њене сараднике, уз присуство српског амбасадора.

Манифестација „Balkan Cultural Experience“, омаж фолклорној традицији народа бивше Југославије, приређена је у суботу 11. маја у Уједињеној методистичкој цркви Светог Павла у Кенсингтону, Мериленд, САД.

Догађају је присуствовао и Његова екселенција амбасадор Србије у Америци Ђерђ Матковић, којем је уручена захвалница због континуиране подршке српској култури на америчком тлу.

Кенсингтонски фолклорни шоу-Марија Живковић и Биљана Реган
Марија Живковић и Биљана Реган

Посетиоци ове јединствене модне ревије колекционарке Биљане Реган, међу којима су се нашли и посленици Конгресне библиотеке, могли су да виде костиме и друге реликвије из XIX и XX столећа са готово читавог простора некадашње државе, и то мушке, женске и дечје, сакупљане од 2012. године до данас. Пре тога, присутнима су се обратили старији пастор Цркве велечасни Адам Б. Снел, локални парох отац Василије Вранић и амбасадор Ђерђ Матковић.

Учесници кенсингтонског фолклорног шоуа су, поред домаћице, били: Наташа Дабетић, Бранко Церовчевић, Нина Булатовић, Елена Кит, Ненад Јовановић, Марија Живковић, Невена Топаловић и њен син Коста, Јелена Милошевић, Ивана Пеликан Вучковић и њене ћерке Ана и Миа, Кристина Чанади и Невена Пулетић и њена ћерка Нађа. Да све иде по плану, али и да буде визуелно забележено, старао се Биљанин супруг Џон Реган.

Након званичног дела програма представљена је и дегустирана храна са Балкана, јер и она као и ношње верно осликава богатство и обичаје наших људи. Књига утисака која је током вечери исписана садржала је и амбасадорове речи хвале. Он је ревију назвао величанственим догађајем.

Текст: Иван Калаузовић Иванус

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *