Nova pravila na beogradskom aerodromu

Virus korona uticao je na mnogo načina na naše živote, a promenio je i putovanja – barem trenutno. Kako izgleda dolazak na aerodrom „Nikola Tesla“, šta je sve potrebno poneti, koje se mere prevencije sprovode u beogradskoj vazdušnoj luci, samo su neka od najčešćih postavljanih pitanja, a evo i odgovora.

Beogradski aerodrom je preduzeo niz preventivnih mera: češće se čisti i dezinfikuje putnički terminal, a posebna pažnja se obraća na pokretne stepenice, stolice, rukohvate, šaltere, toalete, bankomate, liftove i podove. Obavezno je održavanje socijalne distance i korišćenje zaštitne maske tokom boravka u putničkim terminalima.

Dezinfekciona sredstva postavljena su na celoj putanji tokova putnika, a na šalterima za prijavu na let postavljena je transparentna zaštitna barijera. Putnici u putnički terminal treba da dođu sa zaštitnom maskom koju će koristiti sve vreme tokom boravka u njemu. S obzirom na to da i inače postoji ograničenje za unos tečnosti u avion, da li ista pravila važe za sredstva za dezinfekciju?

U ručnom prtljagu je moguće poneti dezinfekciono sredstvo koje je u originalnom pakovanju, nije zapaljivo i ne sadrži više od 70 odsto alkohola u najvećoj količini od dva litra po putniku, u pojedinačnim pakovanjima koja ne prelaze zapreminu od pola litra.

Kada je reč o prijavama na let, svim putnici koji su u mogućnosti savetuje se da koriste mogućnost onlajn prijave na let jer se na taj način smanjuje rizik stvaranja gužve ispred šaltera za registraciju putnika, što je i dalje moguće. Takođe, preporučeno je da se sve usluge u zgradi putničkog terminala plaćaju beskontaktno, korišćenjem platnih kartica, umesto gotovinom.

Aerodrom „Nikola Tesla“ ne zahteva nikakve dodatne zvanične potvrde prilikom prijave na let. Za prijavu na let potrebna je avio-karta i potrebna putna dokumenta.

Ako se pitate koliko ranije treba da dođete na aerodrom,na sajtu beogradskog aerodroma ističu da je najbolje doći najmanje tri sata pre leta, kako bi imali dovoljno vremena za prolazak svih propisanih procedura registracije i prihvata putnika i prtljaga. I u čekaonici treba da se poštuje socijalna distanca.

Preporučeno je da putnici dolaze sami na aerodrom, bez prijatelja i porodice, a u slučaju da ipak imaju pratnju da se pozdrave pre ulaska u aerodromsku zgradu. Izuzetak su lica koja su u pratnji putnika sa smanjenom pokretljivošću i nepraćene dece.

Kada je u pitanju procedura za prolazak kroz bezbednosnu kontrolu putnika  preporučeno je odlaganje svih predmeta koji će proći kroz rendgen uređaj u ručni prtljag. Predmete kao što su mobilni telefon, novčanik, ključevi najbolje je odložiti u providnu kesu kako bi se izbegao nepotreban kontakt. Tokom kontrole neće biti zahtevano skidanje zaštitne maske.

Raspored putnika u avionu zavisi od procedura svake pojedinačne avio-kompanije, zbog čega je preporučeno da putnici za ovu informaciju kontaktiraju avio-kompaniju čije usluge su planirali da koriste.

Kada je reč oprocedurama ulaska i izlaska iz zemlje, to sve zavisi od zemlje u koju putujete, ali trenutno skoro sve države traže da imate potvrdu o negativnom PCR testu na korona virus, ne stariju od 72 časa. To se traži i prilikom ulaska u Srbiju, ali je najavljeno da će ta mera biti ukinuta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *