Обнова Удрима после три века

Пише: Прота Зоран Живковић

Фотографија корисника Манастир УДРИМ у ГостовићуПокренути обнову нечега што вијековима стоји у рушевинама, није могуће тако брзо. Много ствари треба урадити да би се извршиле припреме и стекли предуслови за несметан и квалитетан почетак радова. Управо тако је и код нас када се ради о манастиру Удрим.

Кад постоји воља и жеља, онда то није уопште тешко, али треба времена. И тако је прошла и 2019. година, а неко ко не зна детаље рекао би није се ништа урадило, само се врти прича о почетку обнове манастира Удрим.

Фотографија корисника Манастир УДРИМ у Гостовићу
Пронађени предмети код светиње

Ево сада кад је година приведена крају, ипак можемо рећи да је доста тога урађено, али највише оног што није било доступно сваком ко би дошао код манастира, него су припреме за обнову манастира вршене на разним мјестима и разним институцијама. Манастир Удрим је споменик културе, и драго нам је да, гдје год се појавимо, сви нам говоре да се ради о вриједном културном добру чијој реконструкцији (обнови) треба озбиљно и темељно приступити. Тај озбиљан приступ желимо испоштовати, јер је то првенствено наше благо и наша светиња. Такав приступ нам одузима пуно времена, али са надамо да се сваки труд исплати. У 2019. години смо провели низ активности које су припрема за почетак обнове манастира.

Фотографија корисника Манастир УДРИМ у ГостовићуИзвршено је геомеханичко испитивање носивости тла на коме се манастир налази. Затим је наручена израда пројектне документације. Према уредбама о очувању споменика културе, пројектовање; извођење грађевинских радова; ревизију пројектне документације и све што се односи на споменике културе, могу радити искључиво фирме које имају лиценцу за такву врсту радова. Наравно, то смо испоштовали, али нам је и то одузело веома много времена, а наравно и новчаних средстава.

У међувремену смо имали један сабор код манастира Удрим и одржавање прве литије након више од три стотине година.
Након тога смо наставили активности.

Покренули смо процедуру код федералног Министарства просторног уређења за добијање дозволе за реконструкцију (обнову) манастира Удрим. По том основу су у посјети манастиру били, директор Завода за заштиту споменика културе г. Анте Вујновић и Ламија Абдијевић .

Фотографија корисника Манастир УДРИМ у ГостовићуКао и у сваком поступку, увијек је потребно достављати додатну документацију која је потребна у вођењу поступка, тако да је и по том основу прошао одређени временски преиод. У међувремену смо добили благослов Високопреосвећеног Митрополита дабро – босанског Г.Г. Хризостома за почетак радова на археолошком истраживању локалитета манастира Удрим. Ове радове је изводио Музеј из Добоја, по благослову нашег Митрополита а уз сагласност Комисије за очување националних споменика; Завода за заштиту споменика културе и федералног Министарства просторног уређења.

Фотографија корисника Zoran Živković
Прошле године одржана је прва литургија после три века, коју је служио митрополит Хризостом

Приликом радова, који су трајали око двадесет дана, пронађени су одређени старији предмети који свједоче вриједност манастира Удрим. Под темељима манастира су откривени трагови неког старијег објекта који је по мишљењу археолога служио као молитвени ( вјерски ) објекат. Поменути објекат је темељен на дрвеном кољу – шиповима. Остатци ових шипова су узети и биће послани на утврђивање старости. Приликом извођења археолошких радова, манастир Удрим је посјетио и наш Митрополит Г.Г. Хризостом који са великом пажњом прати све активности у манастиру чекајући почетак радова на његовој обнови.

Фотографија корисника Ненад Цвјетковић
Прва донација из дијапсоре: Прота Зоран са Ненадом Цвјетковићем

Након завршетка археолошких радова, по савјету археолога, направили смо привремени кров над остатцима манастира како би зидове и археолошки локалитет заштитили од негативног утицаја кише и снијега. По завршетку ових активности имали смо проблем са водом која нам се однекуд појавила у манастиру. Воду смо испумпали, а онда смо на крају ископали један дубоки дренажни канал на сјеверној и западној страни, и одвели га према капији. Кроз овај канал константно тече вода, тако да сматрамо да у близини самог манастира постоји извор. Овим смо скоро у потпуности ријешили проблем уласка воде у манастир. Уз Божију помоћ радове планирамо наставити, надајући се да ћемо у међувремену коначно добити и дозволу за обнову манастира.

Радове су у 2019. години подржали: Министарство цивилних послова БиХ, министарствоа културе и спорта и просторног уређења Федерације БиХ

Позивамо и све вас да се укључите у обнову манастира Удрим.

Мир божији – Христос се роди!

*Аутор је администратор манастира Светог Пантелејмона Удрим у у Гостовићу на Озрену

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *