Anđini salčići ukusniji od švarcvald torte

Srpska proja nedavno je uvrštena na listu 50 najboljih hlebova u svetu, a njenim putem “krenuli su” i salčići. U najvećem srpskom gradu u Americi – Čikagu, održano je međunarodno školsko takmičenje na kom su kolači od svinjskog sala, Anđelije Anđe Vojinović, učenice drugog razreda srednje škole, osvojili prvo mesto u konkurenciji blizu stotinu raznih kolača iz nacionalnih kuhinja nekoliko desetina država sa svih kontinenata.

Anđin uspeh je utoliko veći što su njeni salčići po svim kriterijumima nadmašili specijalitete čuvenih kuhinja, počev od italijanske, austrijske, nemačke, grčke, poljske, zatim brazilske, peruanske, meksičke, argentinske i mnogih drugih.

Iza tradicionalnog srpskog kolača ostale su i čuvene torte: “švarcvald“, “saher“, “kaprese“, te argentinski “pastelitos“, pecivo od krompira i dunja, “sirniki palačinke“ iz Rusije, meksički svadbeni kolačići i mnogi drugi.

-Verovali smo da će salčići, koje je Anđa mesila uz veliku pomoć i podršku svoje bake, što su propozicije dozvoljavale, dobiti visoke ocene, ali ovakav uspeh nismo mogli ni da sanjamo. Podelili smo stotinu recepata i da smo ih imali još toliko ne bi bilo dovoljno jer je interesovanje bilo ogromno, počev od drugih učesnika – takmičara, profesora, publike.

-Odličan utisak ostavila je poruka sa dobrodošlicom u prijateljsku Srbiju, koja je sa vrlo lepom vazom sa salčićima predstavljala kompletan i jako privlačan aranžman“ – ne krije zadovoljstvo Anđina majka Tanja.

Anđelija Vojinović, ili samo naša Anđa, kako je svi zovu, odlična je učenica srednje škole u Čikagu. Poslednje četiri godine najbolja je u razredu i njene diplome potpisivali su američki predsednici Barak Obama i Donald Tramp.

Ambiciozna je i vredna i živi sa svojim snovima i planovima.

-Iako sam rođena u Americi, u srcu mi je Srbija jer su svi moji došli iz te drage Srbije. Volim naše običaje, tradiciju, kulturu, naše ljude, naravno i srpsku kuhinju i zato mi je ovaj uspeh još draži – kazala je Anđa nakon dodele priznanja.

Baka Vesna ima najveći doprinos u Anđinoj pobedi, kao i uspesima na drugim poljima.

-Kad je bila mala s velikom pažnjom pratila je moj rad u kuhinji. Htela je da sve radimo zajedno govoreći da mi mnogo pomaže. Razvijanje kora bila joj je najveća zabava. Kad u celom Čikagu nismo mogli da nađemo oklagiju primerenu njenom uzrastu, deda Rade joj je tu omiljenu i važnu igračku napravio na strugu. Nju i dan danas čuva kao neku veoma dragocenu stvar“, kazuje baba Vesna Jablanović.

Anđa ne vidi sebe u kulinarstvu ili srodnom poslu kao budućoj profesiji.Sprema se za koledž i nastavak školovanja. Zadovoljna je što je ispunila deo svojih dečijih snova i obradovala svoje roditelje i ostalu rodbinu. S njima će, kako voli da kaže, deliti i sve svoje buduće uspehe.

Srbija u srcu: Anđelija Anđa Vojinović sa roditeljima i bratom

 

Izvor: Kurir.rs/RINA, Fotografije: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *