Novosađanin najbolji kosac na Balkani

Neđo Kerlec iz Novog Sada ovogodišnji je pobednik na tradicionalnoj manifestaciji “Dani kosidbe na Balkani – Memorijal Lazar Laketa“, održanoj u Turističkom centru Balkana kod Mrkonjić Grada. Drugo mesto osvojio je Vuk Vučković iz Ljiga, a treće Mirko Kecman iz Petrovca.

Ukupno su se takmičila 22 kosca iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH. Za titulu najboqeg kosca nadmetala se i Cvijeta Knežević iz Bačkog dobrog polja, koja ne propušta nijednu sličnu manifestaciju na našim prostorima. Interesantno je da je Cvijeta i organizator Vojvođanske kosidbe u Srbiji, u Bačkom dobrom polju.

Kosci su se, osim u takmičenju ručnom kosom varcarkom, nadmetali i u skoku u dalj, obaranju ruke, obaranju sa brvna i u bacanju kamena s ramena. Titula ”Delija Balkane“ pripala je Mariju Prljeviću iz Tomislavgrada.

Pre početka nadmetanja kosaca, služen je parastos i položeno cvijeće na spomen-obeležje Lazaru Laketi, nekadašnjem šampionu Evrope u ručnom košenju trave i osnivaču ove manifestacije. Na otvaranju manifestacije “ Kosidba na Balkani – Memorijal Lazar Laketa “, načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić ukazala je na činjenicu, i značaj manifestacije kojom se čuva tradicija naših krajeva.

Direktor Agencija za privredni razvoj, Goran Todorović rekao je da se oni kao organizatori trude da manifestacija iz godine u godinu bude sve bolja i masovnija, jer se na taj način najbolje čuva tradicija naših krajeva. Milorad Sladojević Đeli kosac iz Mrkonjić Grada do sada je pobeđivao deset puta, a poznat je ne samo u ovom kraju po izradi kosa kovanica.

Dane kosidbe, koji se održavaju 29. put, pratio je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali Folklorna sekcija Kulturnog centra “Radoje Domanović” iz Rače Kragujevačke i Kulturno-umjetničko društvo “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” iz Mrkonjić Grada.

U prostorijama Kulturnog centra “Petar Kočić“ u Mrkonjić Gradu  u okviru svečanosti posvećenih “Danima kosidbe“ održana je kosačka smotra folklora i otvorena je dokumentarna izložba “Kosidba na Balkani – Memorijal Lazar Laketa 1990-2018”, autora Slobodana Ćoćkala. Kosidbu je organizovala Agencija za privredni razvoj, a pokrovitelj je opština Mrkonjić Grad.

Tekst i fotografije: Sikradio/Mrkonjić Grad

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *