Видовдан и Дани Србије у Норт Порту

Прослављање Видовдана бележимо у свим православним храмовима у Америци. Свечано је било и у цркви Светог Саве у Норт Потру,на Флориди. Отац Александар Ђурђевић је у видовданској беседи указао на то да Срби, као народ, с поносом носе и имају два Завета. То су Светосавски завет, који нам је оставио Свети Сава, и Косовски завет који нам је изаткао Свети Кнез Лазар.
Звет Кнеза Лазара није ништа друго него испуњење Светосавског завета, и потврда светосавског избора небеског царства а одрицање од земљског. На та два завета почива читава наша култура, традиција, то је један и духовни печат српског народа. Oн се испуњава у чувеним речима Св Кнеза Лазара: „земаљско је за малена царство а небеско од увек и до века“.
Сви наши подвизи и победе долазе преко ова два завета, и како каже Свети Владика Николај: „многи Срби-Црногорци су у време Првог светског рата, оставили богату Америку и отишли да бране своју отаџбину и многи се нису вратили, положили су своје животе на бранику отаџбине.
Литургијске химне и песме појао је дечији хорић. Након свете Литургије хор и фолклор „Хероина Милунка Савић“, успешно je приредиo сплет косовских песама и народних игара, под руководством Радице Николић, која је понела највећи терет у покретању фолклора и хора.
По први пут облежиће се дани Србије у Норт Порту. До идеје је дошло прошле године, приликом обележавања стогодишњице пробоја Солунског фронта и изложбе панела „Тамо далеко“, а на предлог градских власти које су подржале и узеле учешће у прослави. Том приликом, Џил Лук и Линда Јејтс, градски повереник (commissioner) и некадашњи мајор града, предложили су да сваке године Срби овог дела Флориде могу да имају свој дан.
Обележавање манифестације „Дани Србије“ у Норт Порту, симболично би отпочињали 28. јуна на Видивдан а завршавали би се 28. јула на стогодишњицу прокламације америчког председника Вудроа Вилсона, који је 28. јула 1918. позвао Американце да се помоле и одају почаст Србима страдалим у Великом рату.
Ове године, централна свечаност ће се одржати 9. јула у Градској општини. Односи Градске управе и Цркве Светог Саве у Норт Порту, у задње две године су се подигле на висок ниво. Сусрет Преосвећеног Епископа Иринеја и Џил Лук приликом обележавања 30 година парохије Светог Саве, 25. новембра 2018. године, још више је допринео томе да односи подигну на висок ниво и да се српска култура, историја и црква представе и приближе Градској управи Норт Порта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *