Чешки документ: Сви Словени потичу од Срба

Шта је то “Далимилова хроника“? То је веома важан документ за Чехе, јер је то први познати писани текст на чешком језику, негде у првој четвртини XIV века. Текст је такође преведен на немачки и има много ре-издања у овом делу свету због велике популарности.

Укратко, овај текст нам даје хронолшлу историју Словена, почевши од најстаријих времена и завршавајући са важним догађајима XIV века. Аутор нажалост не може да нам обезбеди изворе за своје тврдње, али претпоставља се да су неке од његових идеја базиране на старим хроникама написаним на латинском језику, које нису сачуване данас, као и неке усмене традиције словенских племена.

Оно што је упечатљиво у вези овог текста је да је на самом почетку, одмах након увода, аутор повезао порекло Словена са изградњом вавилонске куле! Као да то није довољно шокантно, он уопште не користи реч “Словени”, већ користи реч “Срби”! Зашто Срби, а не Словени? То је мистерија, али овај текст наводи да после Божије казне они Срби који су живели у Вавилону преселили су се у медитерански регион.

“Mezi jinými Srbové,

tu kdežto bydlí Rekové,

podle more se usadili,

až do Ríma se rozminožili.”

(Међу осталима Србима, где бораве Грци, близу мора су се населили и до Рима су се проширили.)

Одмах после ових редова порекло словенских племена објашњава на следећи начин:

V srbském jazyku jest země,

jiež Charvátci jest jmě.

V tej zemi bieše lech,

jemuž jmě bieše Čech

(У српском језику постоји земља, која се зове Хрватска, у тој земљи беше Пољак који се звао Чех.)

Дакле, ово постаје све више и више загонетка као што видимо. Да ли је то аутор покушао да направи хронологију словенских племена овде? Он је написао да је Чешка била пољски човек који је дошао из Хрватске која је била српска земља? Ни сами не знамо шта је мислио под тим.

Мишљења о овоме се разликују. Неки кажу да говори о балканским земљама, а за то постоје два разлога:

1. Овај део текста долази одмах након пасуса где повезује Србе са Медитераном.

2. У наставку текста наводи да је Чех требало да напусти Хрватску након што је убио човека, па се настанио у овој земљи. Да је Чех заиста желео да побегне, вероватно не би имало смисла да се само преселио у друго село.

Да ли постоје и други извори који повезују порекло Словена са Балканом? Да! Вероватно најпознатији од свих словенских средњевековних текстова, “Несторов летопис” који је написан у првом кварталу XII века, 200 година пре Далимилове хронике. Нестор наводи да је порекло свих Словена са Балкана, одакле их је избацила римска војска.

Врло је занимљиво знати да је у средњем веку ово било широко раширено уверење да су сви Словени пореклом са Балкана и да су Срби били једно од најстаријих племена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *