Neću se smiriti dok ponovo ne upalim sveću u Dečanima!

Boravio je na Kosovu bezbroj puta, odneo je Srbima u enklave na hiljade tona pomoći, gradio im farme, oblačio ih, lečio, decu vodio na letovanje, krstio ih, venčavao, darove svetinjama prinosio… Arno Gujon, čovek velikog srca, francuski humanitarac, veći Srbin od svih Srba, sada je proglašen od samozvanih prištinskih vlasti nepoželjnom osobom i zabranjen mu je ulazak u srpsku pokrajinu.

Pre nekoliko dana na prelazu Merdare je priveden, pretresen i zvanično mu je rečeno da više ni slučajno ne kroči na Kosovo i Metohiju. Pripadnici navodne kosovske obaveštajne službe potom su ga detaljno ispitivali o humanitarnim akcijama na Kosovu, a posebno su im oči boli tekstovi objavljeni u uglednom listu Figaro.

„Daragi prijatelji, zaprećeno mi je da će „pošto prljam Kosovo u francuskim medijima da uprljaju mene, moju porodicu, moju ličnost, na sve moguće načine i preko svih mogućih kanala“. Zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju oni žele da zabrane humanitarnu pomoć Srbima u enklavama kojima pomažemo već 14 godina. Pretnjama mom integritetu, žele da odustanem od mog zalaganja da se istina o kršenju ljudskih prava Srba, Roma, Goranaca i drugih nacionalnih manjina na Kosovu čuje na Zapadu. Humanitarni rad i istina o situaciji na Kosovu i Metohiji, kojim sam posvetio pola svog života, pokušali su da sruše za samo nekoliko sati danas“, napisao je Gujon na društvenim mrežama posle progona sa Kosova.

ČOVEK VELIKOG SRCA: Arno Gujon sa jednim od Srba u kosovskoj enklavi

Dodao je kako je mnogo zabrinut jer ne zna kako će se sada stvari odvijati.

„Ali ono što je sigurno, to je da se neću pomiriti dok ne budem ponovo upalio sveću u Visokim Dečanima gde sam se krstio, dok ne budem ponovo poljubio ikonu presvete Bogorodice u manastiru Gračanica gde sam zaprosio svoju ženu i dok ne budem mogao da ponovo vidim svoje kumove, pobratime i prijatelje u Novom Brdu, Banjama, Crkolezu, Štrpcu i svim selima Kosova i Metohije“, poručio je ovaj neverovatni čovek.

Dobio je Gujon nakon ovih reči hiljade poruka podrške, dao je više intervjua u kojima je govorio o zabrani ulaska na Kosovo, ali i o humanitarnom radu, stanju u srpskim enklavama.

„Dao sam između ostalog i opširan intervju jednom od najtiražnijih nedeljnika u Francuskoj Valeurs actuelles u kojem sam govorio o mojoj zabrani ulaska na Kosovo i Metohiju kao i o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama. Ono kroz šta prolazim trenutno je ono kroz šta Srbi sa Kosmeta prolaze već 19 godina, o tome treba da zna cela Evropa“ , napisao je veliki dobrotvor na društvenim mrežama.

Nažalost, odlučan i na najvišem nivou stav i osuda srpskih vlasti je izostala, a jednii se oglasio Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Jedini greh Gujona je to što pomaže Srbima i što uspešno svetom pronosi istinu o stradanjima i obespravljenosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a njegovo zadržavanje na administrativnom prelazu Merdare je upravo dokaz suštinske antisrpske prirode pojedinih struktura moći u Prištini“, naveo je Đurić.

Povodom sramne odluke prištinskih vlasti oglasio se i Savez Srba iz Francuske. Ova krovna srpska organizacija obratila se saopštenjem francuskom parlamentu u kome se navodi da „nije data nikakva informacija o pravnom osnovu, kriterijumima i procesu koji su doveli do takve odluke.

„U nedostatku pojašnjenja, ta mera deluje kao potpuno nasilna, arbitrarna i neopravdana“, upozorava se u saopštenju Srba iz Francuske.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *