Одата почаст жртвама ОВК у Ораховцу

Делегација Велике Плане, на челу са Душаном Марићем председником Скупштине општине,  положила венац на спомен обележје у Великој Хочи

Опис није доступан.

Данас поподне делегација општине Велика Плана, на челу са председником Скупштине општине Душаном Марићем, положила је венац на спомен обележје у Великој Хочи на окупираном Косову и Метохији, које је подигнуто у знак сећања на 80 Срба из Ораховца и околине које су од 1998. до 2000. године убили албански терористи, припадници такозване ОВК.

На венцу је текст: „Нашој браћи Србима, невиним жртвама шиптарских злочина – општина Велика Плана“. Венац на споменик положила је и делегација Удружења потомака ратника из ратова од 1912. до 1918. године из Милошевца код Велике Плане, коју је предводио председник тог удружења Иво Писаревић.

Средином јула 1998. године припадници ОВК протерали су све српско становништво из села Ретимље, Зочиште и Отеруша, седморо су одмах убили а више од 100 киднаповали и одвели у непознатом правцу. Скоро сви киднаповани су касније убијени и њихови посмртни остаци пронађени су много година након завршетка рата, на различитим локацијама.

Посмртни остаци 24 жртве још увек нису пронађени. Најмлађа жртва Немања Божанић из Отеруше имао је 16 година. Годину дана старији Цветко Николић имао је 17 година. Он је у смрт одведен 18. јула 1998. године са оцем Рајком и више десетина комшија из Ретимља. Тог дана шиптарски зликовци, који и данас, две деценије касније, захваљујући окупацији НАТО, тероришу преостале Србе у јужној покрајини, киднаповали су и 14 Костића.

Опис није доступан.

Најмлађи међу њима, Небојша Костић имао је такође 17 година. Од 14 киднапованих Костића осморица су били неожењени младићи. На пут без повратка, нељуди су одвели оба сина Стајка (Николе) Костића, Миодрага и Светислава. Светислав није био ожењен, иза Миодрага је остало двоје деце – петогодишњи Вељко и трогодишња Милена. Другом сину Николе Костића, Стајковом брату, Станоју киднапован је и убијен једини син Срећко. Није био ожењен.

Трећег Николиног сина Анђелка комшије Шиптари су убили на кућном прагу а у смрт на непознатом стратишту одвели његовог сина Живка. Четврти син Николе Костића Младен киднапован је и убијен са својим сином Небојшом, учеником средње школе у Ђаковици. Николином брату од стрица Божидару терористи су киднаповали и убили обојицу синова, Тодора и Лазара. Млађи Лазар је имао 26 година и није био ожењен, а иза старијег Тодора остала је кћеркица Анђела. У време злочина имала је 11 месеци. Димитрије Костић је у смрт одведен са својим синовима Вјекославом и Мирољубом. Тог страшног дана, кад су звери у људском облику затирале Србе у Ретимљу, Димитријевом брату од стрица Драгољубу киднаповани су синови Сашко и Југослав.

Опис није доступан.

Међу несрећницима којима су делегације из Велике Плане данас одале почаст су и четворица Божанића из Отеруше: Божидар, његов син Новица, Божидарев брат од стрица Младен и његов шеснаестогодишњи син Немања, ученик другог разреда Техничке школе у Ђаковици. Међу жртвама јулског погрома су и два брата Бурџића, Спасан и Миодраг.

Заједно са мушкарцима, злочинци су киднаповали и жене и децу али су њих касније пустили. Уз један услов: да не смеју да се врате својим кућама, у своје село, већ да напусте Косово и Метохију. За убиство скоро стотину Срба из ораховачког краја нико није одговарао. Зато што су жртве биле Срби и православци. Више пута споменик у Великој Хочи је скрнављен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *