Народ сачувао „Сузу Његошеву“

Крстионицу „Суза Његошева“ у оквиру манастира Михољска превлака у власништву Митрополије црногорско-приморске у близини Тивта од полиције и рушитеља црногрких власти одбранио је верујући народ Српске православне цркве, који је целу ноћ провео поред ове светиње. Црногорска полиција под окриљем ноћи опколила је острво са копна и мора али се повукла када је видела колико се окупило људи.

Током ноћи звонила су и манастирска звона, која су позивала вернике на отпор молитвом, а служено је свеноћно бдење. У 9 сати почела је јутарња литургија, којој је присуствовало много верника, међу којима су били и посланик ДФ-а Милун Зоговић, председник Праве Црне Горе Марко Милачић, потпредседник Општине Херцег Нови Милош Коњевић, председница СО Котор Драгица Перовић, одборници тиватске, которске, херцегновске и будванске општине.

„Позвао само полицајце да се повуку, да пођу кућама и загрле своју децу, како би били поносни на очеве који нису направили безумље и послушали наређење да руше светињу. Полиција није интервенисала, јаке полицијске снаге су још увек присутне у близини крстионице“, рекао је новинарима, секретар одбора за изградњу манастира Превлаке отац Мијајло Бацковић.

Он је осудио полицијски десант и истакао:

Фотографија корисника Marko Milačić„Као терористи, у току ноћи, покушали су да упадну снаге безбједности, а у том тренутку ми је изгледало као НАТО напад, јер су дошли са два брода, са чамцем и са десантним бродом, пробали су да се искрцају на нашу крстионицу, и да пробају да уђу на капију са интервентом јединицом“.

Он је навео да је разговарао са начелницима полиције Тиват и Херцег Нови, који су га питали на који компромис је спреман, на шта им је он одговорио да је спреман само на то да се крстионица не руши и да ресорни министар услиши молитве народа да крстионица остане ту где јесте.

„Истрајте и не бојте се!, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, верном народу који се данас окупио да брани Крстионицу на Михољској превлаци.

Данас је овдј по први пут служена Архијерејска литугија, а викарни епископ диоклијски Методије, пренио је народу благослов митрополита, наводи сајт Митрополије црногорско-приморске.

Фотографија корисника Marko Milačić„Молитва брани Крстионицу на Михољској превлаци. Овај манастир место је сабирања, помирења, љубави и праштања“, поручио је епископ.

Владика је верни народ, који се још синоћ окупио како би одбранио Крстионицу од рушења, подсетио на Његошеве стихове „Удар нађе искру у камену, без њега би у кам очајала“.

У манастиру Михољска превлака свакодневно се врше крштења и све је више оних који у летњем периоду желе да се крсте погружавањем у море. Због тога је и одлучено да крстионица буде обновљена и постављена на води. Иначе, налог за рушење крстионице „Сузе Његошеве“ на Превлаци издала је инспекција Министарства одрживог развоја и туризма. Бацковић се нада да ће договор с надлежним министарством бити могућ.

Крстионицу бранио и Хрват

Андрија Петковић Хрват из Боке испред крстионице

Као давне 1972. године када је Исо Махмутовић, човјек исламске вјероисповијести одбио да руши Његошеву капелу на Ловћену рекавши „Ја нећу да рушим нечију светињу, да укаљам образ и руке, да на ђецу бацим срамоту и проклетство“, тако и данас Андрија Петковић, Хрват из Тивта стао је у одбрану крстионице на Михољској превлаци.

Петковић, новинар Радио Тивта и предсједник Бокељског форума дошао је раме уз раме са верним народом да обрани православну светињу од полицијског десанта.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *