Славу слави и диже се из пепела

После три века у току је обнова манастира Удрим у Гостовићу код Завидовића, а у минулу недељу прославио је славу Св. Пантелејмона, који је и заштитник ове светиње

У недељу по Св. Пантелејмону прослављена је слава манастира Удрим у Гостовићу код Завидовића.

Овај манастир је срушен и опустио прије три вијека, а по Божијем промислу и благослову обнова ове светиње је у току. Православни Срби са подручја Гостовића, Завидовића и шире околине у тешком времену протеклог рата расељени су свуда по свијету али, иако не живе у родном крају, родни крај живи у њима и зато се окупљају у мјесту својих предака о значајним данима и светковинама.

На слици може бити: 7 особа и гужва

У циљу окупљања великог броје вјерника, у задњих неколико година манастирска слава Св. Пантелејмон се прославља у манастиру Удрим у недељу по Св. Пантелејмону. Тако је данас било свечано у Удриму, на овом светом мјесту гдје многи нису могли замислити да ће икад више бити прилике да се слави име Божије, служи Литургија и народ весели.

Многобројни вјерници су у јутарњим сатима са разних страна пристигли на Св. Литургију у манастир Удрим коју је служио администратор манастира Удрим протојереј–ставрофор Зоран Живковић уз саслужење ђакона Павла Максимовића из Зенице, а у молитвеном присуству јереја Горана Мишановића пароха друге парохије ресничке из Београда.

На слици може бити: 3 особе и гужва

По завршетку Св. Литургије свештеник Зоран Живковић је у својој бесједи говорио о Св. Пантелејмону бесребренику и чудотворцу који је бесплатно лијечио а који је заштитник манастира Удрим чије ране лијечи и помаже нам да обновимо ову нашу светињу.

На слици може бити: 7 особа и Национална базилика у Вашингтону

Према уобичајеној пракси, свештеник Зоран је упознао вјернике о динамици извођења радова на обнови манастира и позвао их да својим присуством на богослужењима а и новчаним прилозима буду активни учесници обнове манастира Удрим. Послије Литургије извршен је трокатни опход око манастира, а затим је обављен славски обред у част Св. Пантелејмона.

Кум манастирске славе данас је био Миленко-Микула Стојановић са породицом, а кумство за наредну годину предао је Винки Милер која ће 2024. године уз Божију помоћ бити кума о манастирској слави Св. Пантелејмону. У поводу манастирске славе, Зоран Стојановић из Гостовића са својом породицом приложио је манастиру Удрим два лијепа крста.

На слици може бити: 1 особа и гужва

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *