Најлепша ћерка руског цара, несуђена српска принцеза

Била је најлепша кћерка последњег руског цара Николаја Другог Романова. Име је добила по хероини из Пушкиновог романа „Евгеније Оњегин“, а у породици су је из милоште звали Тањушка, Татјанаћка, Тања.

Кажу да је била нестварно лепа, са кестењастом косом, плаво-сивим очима и светлом пути. У царској палати говорили су да је најлепша од четири принцезе и да је била посебно везана за мајку, царицу Александру.

Татјана је била врло блиска са 18 месеци старијом сестром Олгом, са којом је делила собу и све своје тајне. Олга и Тања су биле нераздвојне па су на двору добиле надимак – Велики пар.

Иако су биле царске кћери, имале су строго васпитање, спавале су на помоћним лежајевима без јастука, купале се сваког јутра у хладној води, а у слободно време преле су џемпере који су после давани у хуманитарне сврхе.

Сестре Романов нису имале додира са спољним светом све до почетка Великог рата, када су заједно са мајком, завршиле болнички курс и бринуле о рањеницима као медицинске сестре Црвеног крста.

„Била је то девојка целовитог карактера, директна, искрена и чиста природа. Код ње је била примећена склоност да установљује поредак у животу и имала је јако развијен осећај одговорности. Када је царица била болесна, она је била задужена за поредак у кући а често је пратила цара у његовим шетњама“, описивао је пуковник Кобилински принцезу Татјану.

Када је стасала за удају, српски краљ Петар Други Карађорђевић затражио је руку лепе Татјане за свог сина и престолонаследника Александра. Председник српске Владе Никола Пашић, дошао је у јануару 1914. године у Санкт Петерсбург и предао писмо краља Петра цару Николају.

Цар је одговорио врло неочекивано: „Моје ће кћери саме одабрати за кога ће се удати – поручио је цар у писму српском краљу“.

Ипак, Николај је приметио да млади Александар није могао да престане да гледа у његову привлачну кћерку кад су их упознали. Иако су током рата Александар и Татјана разменили више писама, Господ је имао другачије планове за ово двоје младих људи.

У време бољшевичке револуције Татјана је показала велику храброст и пожртвовање негујући рањенике као болничарка. Кад су бољшевици сурово ликвидирали руског цара и његову породицу, Татјана је имало само двадесет и једну годину.

Вест о масакру царске фамилије у Јекатеринбургу затекла је регента Александра на Солунском фронту. Они који су га познавали кажу да је био страшно погођен њеном смрћу и да је оплакао своју несуђену супругу.

Ипак, живот је ишао даље и југословенски краљ се пет година касније оженио румунском принцезом Маријом, навди се на фејбук групи Волим да знам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *