Мутне радње у ЕПС-у угрозиле производњу струје и светиње у Вреоцима

Већ неколико деценија у Србији је у току производња огромних количина струје – углавном из угља, али не због остварења електроенергетских планова за сопствене потребе, већ ради извоза и чистог профита.

Ово је посебно проблематично јер је угаљ необновљива сировина чије ископавање оставља несагледиве последице по животе и здравље грађана, животну средину и економију државе и друштва.

Приликом ових и оваквих радњи страдају хиљаде хектара плодних шумадијских ораница и шума, измештају се корита река, док неретко са географске карте нестају и читава насеља при чему на жалост нису поштеђена ни гробља и цркве као православне светиње.

Законом обавезна рекултивација земљишта се уопште не ради. Праву суштину оваквог „пословања“ најбоље осликава изјава за РТС некадашњег генералног директора Електропривреде Србије – Александра Обрадовића од 07.12.2013. у којој каже:

„Извезли смо ове године струју у вредности од 130 милиона евра. Не знам како да будемо конкретнији у тим резултатима“.

Овакву бесомучно расипање природних ресурса на које право полажу и будуће генерације могла је да заустави само поплава епских размера из маја 2014. године, што је катастрофа сама за себе. А онда је на сцену као директор ЕПС-а ступио Милорад Грчић, под чијим руководством је дошло до угрожавања самог стуба производње, како у техничком, тако и у финансијском смислу. Због његовог бахатог и нестручног понашања дошли смо у ситуацију да је Србија након енергетског колапса из децембра 2022. запала у енергетско сиромаштво и постала зависна од увоза струје.

У потрази за угљем услед недостатка истог због својевремене претеране производње, није се презало ни од угрожавања две Богородичине цркве у Вреоцима, које су законом заштићене као споменици културе, како би се дошло и до оних количина ове драгоцене руде – које урбанистичком документацијом и рударским пројектима нису предвиђене за експлоатацију…

О стању у енергетском сектору Србије и борби за заштиту црквених објеката као културно – историјског и духовног наслеђа српског народа од незаконитог рударења и самовоље моћника из извозничког лобија ЕПС–а, Васељенска ТВ је разговарала са Жељком Стојковићем, председником Српског центра екологије из Лазаревца. Овај разговор преносимо у целини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *